Kaikki se mitä me emme tiedä ihmisestä

Kirja on nautinnollinen ja osin huvittavakin matka ihmisen mysteereihin. Näkökulma selittämättömien asioiden hedelmälliselle pohdinnalle on evoluutio. Tämän takia kirjan teematkin ovat enemmän tai vähemmän sidoksissa lisääntymiseen tai seksuaalisuuteen.

David Barash on psykologian professori Washingtonin yliopistossa. Hän on opettajana oivaltanut sen, että ihmiset luulevat yliopistosta valmistuttuaan tietävänsä kaiken. Sen takia hän on päättänyt järjestää kurssin ”What we don’t know about biology” ja siksi hän on kirjoittanut kirjan Homo Mysterious.

Se on nautinnollinen ja osin huvittavakin matka ihmisen mysteereihin, kuten naisen orgasmi, tasannevuodet, piilo-ovulaatio, kuukautisvuoto ja miehen nännit. Mysteeri tarkoittaa sitä, että ­emme vielä tiedä selitystä jollekin asialle. Se ei tarkoita, etteikö asia olisi joskus selitettävissä. Tällaisia suuriakin mysteereitä Barash käsittelee nokkelasti erilaisten selitysmallien kautta.

Mitä on elämä? Miksi ihmiset ovat uskonnollisia? Mitä tietoisuus on ja miksi ihmeessä sellainen lajiominaisuus on niin kehittynyt ihmisessä? Miten homoseksuaalisuus on mahdollista, vaikka homoseksuaaliset eivät lisäänny? Vai lisääntyvätkö he?

Kirjan näkökulma näiden selittämättömien asioiden hedelmälliselle pohdinnalle on evoluutio. Mysteereitäkin voi pyöritellä ra­tionaalisesti eri näkökulmista, jos lähtee siitä oletuksesta, että mikään selitys ei ole kelvollinen ilman evoluution tukea. Ominaisuus ei voi säilyä populaatiossa ilman, että se edistää yksilön lisääntymismahdollisuuksia. Tämän takia kirjan teematkin ovat enemmän tai vähemmän sidoksissa lisääntymiseen tai seksuaalisuuteen.

Tosin Barash joutuu paikoitellen vetämään esiin sattumakortinkin. Koska siemensyöksy vaatii orgasmin, voi naisen orgasmi olla kehityksellinen jäänne miehen orgasmista ilman sen suurempaa vaikutusta lisääntymiseen. Tai sitten orgasmi kannustaa myös naista parittelemaan.

Entä se pikkuinen kysymys elämämme tarkoituksesta? Sehän on yksinkertainen mysteeri. Meidän ja kaikkien muiden lajien elämän tarkoitus on jatkaa elämää sukupolvelta toiselle. Kaikki muu elämässä tukee tätä tavoitetta.

Vaikea kiistää kun katsoo ympärilleen. Seksin jumalattaria ja jumalia on media täynnä. Mikä tehtävä tasannevuotta viettävillä mummoilla sitten on? Lisääntyminen. Mummot edistävät lastenlastensa hengissä säilymistä osallistumalla heidän hoitoonsa. Ei hassumpi ajatus, ei hassumpi kirja.

Homo Mysterious. Evolutionary Puzzles of Human Nature. David P. Barash. Oxford University Press, New York 2012. ISBN 978-0199751945. Sivuja 329. Hinta 22 e.

Hannu Sariola

Julkaistu Lääkärilehdessä 9/13.