Kannabis haittaa erityisesti nuorten naisten raskauksien kulkua

Monet aikaisemmat tutkimukset ovat voineet olla vinoutuneita.

Yhdysvaltojen Coloradossa, joka oli ensimmäisiä kannabistuotteet laillistaneita osavaltioita, selvitettiin 1 200:n äitiyshuollon piirissä olleen 13–22-vuotiaan naisen raskauden perinataalista tulosta. Naisista 17,5 prosenttia oli käyttänyt raskauden aikana marihuanaa. Tilanne voitiin varmistaa virtsatestillä 90 prosentilta.

Ennenaikaisen synnytyksen, hyper­tensiivisten raskauskomplikaatioiden, sikiökuolemien ja pienen syntymäpainon tai näiden yhdistelmän esiintyvyys oli marihuanaa käyttäneillä 1,7-kertainen. Samoin istukan ennenaikaista irtoamista oli enemmän. Vastasyntyneen pään ympärysmitta oli myös merkitsevästi pienempi.

Mikäli olisi luotettu vain naisen itsensä antamaan tietoon marihuanasta, ei eroja ryhmien välille olisi syntynyt. Monet aikaisemmat tutkimukset kannabiksen perinataalisista vaikutuksista ovatkin voineet olla tästä syystä vinoutuneita.

Laillistamisen jälkeen kannabiksen käyttö näyttää lisääntyneen erityisesti nuorten keskuudessa. Amerikan Gynekologiyhdistys suosittelee, ettei kannabisvalmisteita käytetä raskauden aikana. Vahinko sikiön hermoston toiminnassa voi tapahtua jo silloin, kun nainen ei vielä edes tiedä olevansa raskaana.

Lähde: Rodriquez C, Allshouse A, Scott S ym. Marijuana use in young mothers and adverse pregnancy outcomes: a retrospective cohort study. BJOG 2019;126:1491–7.

Kirjoittaja
Pertti Kirkinen

Kuva
Adobe/AOP

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 48/2019.