Keuhkosyöpä todetaan usein myöhään ja sattumalta

Keuhkosyövän oireita ovat yskä, toistuvat keuhkoputkentulehdukset ja keuhkokuumeet, veriyskä, käheys ja hengityksen vinkuminen, rintakipu tai -vaiva, väsymys, painon lasku ja ruokahaluttomuus sekä kaulan ja kasvojen turvotus.

Keuhkosyöpä on miesten toiseksi yleisin ja naisten viidenneksi yleisin syöpä Suomessa. Valtaosa keuhkosyövistä (85–90 %) johtuu tupakoinnista. Neljäsosa tupakoimattomien ihmisten keuhkosyövistä aiheutuu passiivisesta tupakoinnista eli altistumisesta muiden tupakoinnille.

Harvinaisia keuhkosyövän syitä ovat työperäiset altistukset mm. asbestille, erilaisille mineraaleille ja myrkyllisille palamistuotteille. Asbesti yhdessä tupakoinnin kanssa on erityisen vaarallinen yhdistelmä, silloinkin, kun tupakoijan asbestialtistuksesta on kulunut vuosia.

Ehdottomasti paras tapa välttää keuhkosyöpä on olla tupakoimatta. Tupakoijan puolestaan kannattaa lopettaa tupakointi heti.

Oireet

Keuhkosyöpä aiheuttaa oireita vasta melko myöhään. Oireinen potilas sairastaa usein pitkälle edennyttä syöpätautia.

Keuhkosyövän oireita ovat yskä, toistuvat keuhkoputkentulehdukset ja keuhkokuumeet, veriyskä, käheys ja hengityksen vinkuminen, rintakipu tai -vaiva, väsymys, painon lasku ja ruokahaluttomuus sekä kaulan ja kasvojen turvotus.

Tutkimukset

Keuhkosyövän seulomiseen ei ole olemassa hyvää menetelmää. Tauti todetaan usein sattumalta, kun keuhkoista otetaan röntgenkuva esim. hengitystietulehduksen takia. Lisätutkimuksiin kannattaa hakeutua pikaisesti, jos on keuhkosyöpään viittaavia oireita.

Keuhkosyöpää epäiltäessä lähtötutkimuksena on keuhkoröntgenkuva. Keuhkoputkien tähystyksen avulla kasvaimesta voidaan saada solunäyte. Tietokonetomografialla selvitetään taudin levinneisyyttä. Jos on aihetta epäillä luustoetäpesäkkeitä, tehdään luuston isotooppikuvaus.

Lue lisää: Tunnetko radonin?

Tutkimusten tarkoituksena on selvittää keuhkokasvaimen levinneisyys ja solurakenne. Levinneisyydestä ja solurakenteesta riippuu, voidaanko kasvain leikata ja minkä laajuinen leikkaus tarvitaan, sekä tarvitaanko solunsalpaajalääkitystä ja/tai sädehoitoa, tai näiden hoitojen yhdistelmää.

Hoito

Keuhkosyövän ainoa parantava hoito on leikkaus, jos se voidaan tehdä niin, että kasvain saadaan poistettua kokonaan. Kaikista keuhkosyöpäpotilaista 15–25 % voidaan leikata. Hoidon yksityiskohdista päätetään työryhmässä, jossa yleensä ovat mukana keuhkolääkäri, keuhkokirurgi, syöpätautilääkäri ja röntgenlääkäri.

Keuhkosyövän hoitotulokset ovat melko vaatimattomat. Sairastuneista noin 10 % elää 5 vuotta. Jos kasvain saadaan poistettua leikkauksessa, potilaista 20–70 % elää 5 vuotta.

Tietoa keuhkosyövästä ja potilastoiminnasta on saatavana Käypä Hoito -suosituksen potilasversiosta (www.kaypahoito.fi) ja Suomen Syöpäyhdistyksestä, (www.cancer.fi)

Kuva: Pixmac