Magneettikuvaus auttaa kroonisen vatsakivun diagnostiikassa

Erityisesti erilaiset kasvaimet näkyivät kuvauksessa hyvin.

Vatsavaivojen selvittelyssä ensisijalla ovat tietysti anamneesi, status, laboratoriokokeet, endoskopiat ja kuvantaminen. Avopuolella käytetään usein kaikukuvausta ja sairaalassa tietokonetomografiaa. Kaikukuvauksen osuvuutta esimerkiksi haiman kuvantamisessa huonontavat kuitenkin lihavuus ja suolikaasu.

Magneettikuvausta on käytetty aiemmin erityisesti maksan ja sappiteiden sairauksien selvittelyssä. Koska magneettikuvaus on veden ja edeeman kuvantamista, se sopii hyvin myös vatsan alueen kasvainten ja elintulehdusten diagnostiikkaan.

Suomalaisessa taannehtivassa tutkimuksessa arvioitiin 636 vatsan magneettikuvauksen diagnostista arvoa kroonisen vatsaoireen syyn selvittelyssä vuosina 2014–17. Potilaat oli ensin tutkittu kliinisesti ja tarvittaessa tehty endoskopia (222 kolonoskopiaa ja 217 gastroskopiaa).

Vatsan magneettikuvaus antoi lisäinformaatiota 161 potilaan tilasta (25 %). Erityisesti rintarangan tuoreet osteoporoosin aiheuttamat kompressiomurtumat ja lantion luiden prosessit sekä erilaiset kasvaimet näkyivät siinä hyvin.

Avopuolella vatsan magneettikuvauksen hinta on nykyisin 250–400 euroa. Sen diagnostinen lisäarvo esimerkiksi kaikukuvaukseen nähden on merkittävä.

Lähde: Paajanen P ym. Diagnostic potential of magnetic resonance imaging in chronic abdominal pain. Dig Surg, verkossa ensin 10.9.2019. doi: 10.1159/000502797

Kirjoittaja
Hannu Paajanen

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 45/2019.