Odottavalle perheelle ja myös neuvolalääkärille

Odottava perhe kulkee mukana kuvina ja lopuksi äidin kertomuksena synnytyksen jälkeen perheeksi kasvamisesta.

Kirja on ensimmäinen suomalainen naistentautien ja synnytysten erikoislääkäreiden kirjoittama kirja vauvaa odottaville perheille. Kirjaan ovat antaneet panoksensa useiden terveydenhuollon ammattiryhmien edustajat: mukana on terveydenhoitajia, kätilöitä, psykologeja ja psykoterapeutteja, fysioterapeutti, ravitsemusterapeutti ja hammaslääkäri. Odottava perhe kulkee mukana kuvina ja lopuksi äidin kertomuksena synnytyksen jälkeen perheeksi kasvamisesta.

Kirja käsittelee monipuolisesti ja kattavasti raskauden kulkua, sikiön kehitystä, raskauden seurantaa ja synnytystä. Raskausajan ravitsemuksesta kerrotaan varsin perusteellisesti nykyisten ravitsemussuositusten mukaisesti. Sosiaaliturvaa ja työhön liittyviä kysymyksiä käsitellään lyhyen napakasti. Raskausajan sairauksia käsittelevä osa on tiivis asiapaketti. Synnytys kuvataan yksityiskohtaisen tarkasti ja myös se, mitä kaikkea voi mennä pieleen. Kirjan lopussa on erinomainen luku lapsettomuudesta ja sen hoidosta. Väliin mahtuu liikuntavinkkejä, tietoa seksistä, vanhemmuudesta ja siihen kasvamisesta, synnytyspeloista ja kaikesta siitä, mikä on ihan normaalia raskautta.

Kun kirjan kohderyhmä ovat odottavat perheet, on aiheiden käsittely joiltakin kohdin ehkä turhan yksityiskohtaista ja pikkutarkkaa ja sisältää kohtalaisen runsaasti lääketieteellistä termistöä. Kirjaa voi suositella odottaville perheille, jotka ovat kiinnostuneita saamaan lisätietoa joihinkin ongelmiin, mutta herkimmille odottajille en kirjaa ainakaan kaikilta osin suosittelisi. Sanotaan, että tieto lisää tuskaa, mutta toisaalta ainakin nettikeskustelupalstat lisäävät sitä varmasti.

Kirja on myös erinomainen perusteos terveydenhuollon ammattilaisille, ja erityisesti suosittelen sitä kaikille neuvolalääkäreille ja terveydenhoitajille. Neuvolalääkärinä olen joutunut vastaamaan mitä erilaisimpiin kysymyksiin, joista ei opiskeluaikana ollut puhuttu sanaakaan. Tästä kirjasta löytyy vastaus niistä useimpiin.

ODOTTAVAN ÄIDIN KÄSIKIRJA. Anna-Paula Sariola, Mika Nuutila, Susanna Sainio, Terhi Saisto, Aila Tiitinen (toim.). 1. painos Kustannus Oy Duodecim 2014. ISBN 9789516563285. Sivuja: 434. Hinta: 32,00 e.

Kirjoittanut
Raija Järvenpää

Lue myös:
Aktiivinen synnyttäjä ei ole uhka lääketieteelle