Osteoporoosi murtaa myös ristiluun

Hoidoksi ristiluun väsymismurtumaan riittää useimmiten potilaan informointi, aika, tehokas kipu- ja osteoporoosilääkitys sekä keventävät sauvat.

Magneettikuvaus on tuonut kliinikoille useita uusia diagnooseja. Yksi tällainen on ristiluun eli sakrumin väsymismurtuma. Potilas on usein voimakkaita selkäkipuja valittava iäkäs nainen, joka tulee kyynärsauvojen kanssa vastaanotolle ja jolla ei ole selvää traumaa anamneesissa. Vartalon paino voi aiheuttaa heikkoon luukudokseen väsymis­murtuman myös lantiorenkaan taakse. Voimakas kipu voi tuntua vain selässä, mutta myös pakaroissa ja säteillä reisiin.

Riskitekijöitä ovat osteoporoosi, ylipaino, naissukupuoli, kortisonin käyttö, lantion sädehoito, reuma ja muut luuta heikentävät sairaudet.

Ristiluun väsymismurtuma esiintyy melko usein samanaikaisesti nikamamurtumien kanssa.

Hoidoksi ristiluun väsymismurtumaan riittää useimmiten potilaan informointi, aika, tehokas kipu- ja osteoporoosilääkitys sekä keventävät sauvat. Näitä murtumia ei juuri koskaan leikata. Tärkeää on, että hoitava lääkäri muistaa tämänkin diagnoosin selkävaivojen taustalta.

Ristiluun murtuma ei yleensä näy röntgenkuvassa, mutta magneettikuvan koronaalileikkeessä sakrumissa SI-nivelen mediaalipuolella näkyvät vertikaaliset edeemajuosteet ja joskus jopa murtumafissuura. Molemminpuolisten edeemajuosteiden välissä on tyypillisesti horisontaalisesti yhdistävä edeemakannas, josta muodostuu H eli ns. Honda sign. Magneettikuvauksen rutiini­protokollaan kuuluva STIR-sekvenssi näyttää edeeman erinomaisen hyvin.

Lähteet: Spieggl UJA ym. Imaging of sacral stress and insufficieny fractures. Z Orthop Unfall 2019;157:144.

Kao F-C ym. Osteoporotic sacral insufficiency fracture. An easily neglected disease in elderly patients. Medicine (Baltimore) 2017;96:e9100.

Kirjoittaja
Hannu Paananen
toimittaja

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 39/2019.