Passiivinen altistuminen sähkösavukkeille lisää astmakohtauksen riskiä

Tutkimus osoittaa, että myös sähkösavukkeiden käyttö on syytä kieltää paikoissa, jossa ­tupakointikin on kielletty.

Passiivinen altistuminen tupakansavulle lisää astmaoireilua ja pahenemisvaiheen riskiä. Amerikkalaisnuorille suunnattu kyselytutkimus osoittaa ensimmäistä kertaa astmakohtauksen riskin lisääntyvän myös sähkösavukkeille tai vastaaville tuotteille altistuttaessa.

Floridalaiset tutkijat selvittivät astmaoireilua, tupakointia ja sähkösavukkeiden käyttöä laajassa kyselytutkimuksessa, johon vastasi 11 830 nuorta. Myös tieto passiivisesta altistumisesta kerättiin. Logistisen regressioanalyysin avulla arvioitiin passiivinen altistuminen sähkösavukkeille ja sen yhteys astmakohtauksiin.

Nuorista 21 prosenttia kertoi saaneensa astmakohtauksen edeltäneen vuoden aikana. Passiivista altistumista sähkösavukkeille raportoi 33 prosenttia nuorista. Altistuminen oli yhteydessä lisääntyneeseen astmakohtausriskiin: riskin lisäys oli 27 prosenttia.

Yhdysvalloissa noin 10 prosenttia yläasteikäisistä käyttää sähkösavukkeita. Tutkimus osoittaa, että myös sähkösavukkeiden käyttö on syytä kieltää paikoissa, jossa ­tupakointikin on kielletty.

Bayly JE, Bernat D, Porter L, Choi K. Secondhand exposure to aerosols from electronic nicotine delivery systems and asthma exacerbations among youth with asthma. Chest 2019;155:88–93.

Kirjoittaja:
Heikki Ekroos

Kuva:
Fotolia