Sydän pamppaillen

Sydän pamppaillen Kuva 1 / 1

”Sydän lyö niin kauan kuin voi. Sitten se pysähtyy.” Tämä on mottona sairaalamaailmaan sijoittuvassa norjalaisjännärissä, jonka Anne Holt on kirjoittanut yhdessä lääkäriveljensä Even Holtin kanssa. Anne Holt on koulutukseltaan asianajaja ja toimi 90-luvulla maansa oikeusministerinäkin, mutta on jo pitkään ollut päätoiminen menestyskirjailija. Pikkuveli on kardiologi ja diplomi-insinööri; hänelle tämä on ensimmäinen romaaniprojekti.

Kirja etenee kutkuttavan jännittävästi minuuttiaikataululla. Liikkeelle lähdetään norjalaisesta yliopistosairaalasta, jossa rytmihäiriötahdistimen saanut potilas yllättäen kuolee. Tahdistimen toimintaan liittyy outoja piirteitä, joita laitteen asentanut lääkäri ryhtyy omin päin selvittämään, ilmoittamatta asiasta esimiehilleen. Kuva laajenee, kun mukaan kytkeytyy luotettavana pidettyä tahdistinmallia valmistava kansainvälinen lääkintälaitejätti ja sen jo ennestään epätoivoinen pääjohtaja henkilökohtaisine taloushuolineen. Kirja tarjoaa pikakurssin paitsi kardiologiasta myös osakesijoittamisen maailmasta, sen pelisäännöistä ja pelureista. Kirja kertoo myös siitä, miten haavoittuvainen nykyinen tietotekninen maailma on ja mitä voi seurata siitä, kun yksi persoonallisuushäiriöinen huippuohjelmoija suututetaan.

Rakenne noudattaa tuttua kaavaa: aluksi kuvataan episodeina joukko toisistaan näennäisesti täysin irrallaan olevia henkilöitä ja tilanteita, jotka myöhemmin solmitaan pala palalta juonikkaasti yhteen. Lukijan keskittymiskyvylle tällainen rakenne on paikoin haastava. Virkistävää on, että kirjasta puuttuvat nykyrikosromaanin vakioainekset: eksentriset poliisihahmot ja väkivallalla mässäily.

Keskeisenä henkilönä on kardiologi Sara Zuckerman, huippulahjakas ja terävä-älyinen mutta myös kärsimätön ja itsekeskeinen oman tiensä kulkija.
ljymiljoonissa kylpevä Norja edustaa hänelle tuppukylää, jossa sairaalamaailma on täynnä kateutta, juonittelua ja byrokratiaa. Tahdistinongelmien käynnistämissä omatoimisissa salapoliisitutkimuksissa on aisaparina apulaislääkäri Ola Farmen. Henkilöhahmot ovat pääosin uskottavia, ja kerronnassa on mukana myös ihmisten arki, ei pelkkä huippu-osaajien pintaliito.

Lääketieteen maailmaan sijoittuvassa kirjassa silmä tahtomattaankin etsii asiavirheitä, tiedollisia lipsahduksia, joille voi sitten muka tietäväisesti hymähdellä. Tässä kirjassa voi lääketieteellisiin faktoihin melkoisella varmuudella luottaa. Sen sijaan suomentaja ei ole selvinnyt tehtävästään ihan kunnialla, eli sanaston tarkistus ammattilaisella olisi ollut paikallaan: sydämen eteisestä on tullut etukammio (norjaksi forkammer), valtimot ja laskimot menevät välillä sekaisin, ultraäänilaitteesta on tehty kaikuluotain.

Kun kirja pääsee alun sirpaleisuudesta kunnolla vauhtiin, 
siihen jää oikein mukavasti 
koukkuun, ja lukijalta vedetään 
useaan kertaan matto alta juuri, kun juonen kuvio ja eri henkilöiden vaikuttimet näyttävät selviltä. Kerronnassa on omat ohuet kohtansa, mutta kokonaisuus saa kyllä sydämen pamppailemaan.

Martti Teikari

Kuoleman tahdissa. Anne Holt ja Even Holt. Gummerus, Helsinki 2011. ISBN 978-951-20-8542-2. Sivuja 398. Hinta 33 e.

Kirja-arvostelu Lääkärilehdestä 12/2012.

Oletko jo lukenut nämä?