Syöpäpotilaan ennusteessa eroja rikkaissakin maissa

Australiassa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa ennusteet olivat parhaita.

Syöpäpotilaan ennusteessa eroja rikkaissakin maissa Kuva 1 / 1

Rikkaissakin maissa on vielä eroja syöpään sairastumisessa ja syövästä selviytymisessä. Seitsemän maan (Australia, Kanada, Tanska, Irlanti, Uusi-Seelanti, Norja ja Englanti) vertailututkimuksessa selvitettiin ruokatorvi-, maha-, paksu- ja peräsuoli-, haima-, keuhko- tai munasarjasyöpään sairastuneiden yksi- ja viisivuotis­ennusteita.

Aineistossa oli 3,8 miljoonaa syöpä­tapausta, jotka oli todettu vuosina 1995–2014.

Lähes kaikkien syöpien ennuste parani seurantajakson aikana. Peräsuolisyövän ennuste parani 9–21 prosenttia, keuhkosyövän ennuste 10–11 prosenttia. Huonoin ennuste oli haimasyövässä. Alle 75-vuotiaiden potilaiden ennuste parani enemmän kuin yli 75-vuotiaiden.

Maha-, paksusuoli-, keuhko- ja munasarjasyövässä kokonaistilanne parani eli tapausmäärä pieneni, kuolleisuus väheni ja elinaika piteni. Australiassa, Kanadassa ja Uudessa-Seelannissa ennusteet olivat parempia kuin muissa maissa.

Syöpään sairastuminen, syövän toteaminen ja hoitoon pääsy heijastavat yhteiskunnallisia olosuhteita. Köyhässä maassa syöpädiagnoosi viivästyy ja hoitomenetelmissä saattaa olla puutteita. Väestön tupakointi vaikuttaa sekä uusien syöpien määrään että tautien ennusteeseen.

Tilastotiedon luotettavuus on aina riippuvaista myös tiedon lähteestä, miten tauteja kirjataan ja kuinka niitä luokitellaan.

Lähde: Arnold M, Rutherford M, Bardot A ym. Progress in cancer survival, mortality, and incidence in seven high-income countries 1995-2014 (ICBP SURVMARK-2): a population-based study. Lancet Oncol, verkossa ensin 11.9.2019. doi: 10.1016/S1470-2045(19)30456-5

Kirjoittaja
Sirkku Jyrkkiö

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 42/2019.

Oletko jo lukenut nämä?