Syöpäpotilaiden itsemurhariski tuplaantui Yhdysvalloissa

Riski on nelinkertainen vertailuväestöön nähden.

Yhdysvalloissa syövän sairastaneiden itsemurhariski on tuplaantunut noin kymmenessä vuodessa. Riski on nelinkertainen vertailuväestöön nähden.

Rekisteritutkimuksessa itsemurhariskiä selvitettiin laajasta noin 8,7 miljoonan syöpäpotilaan ­aineistosta. Itsemurhan teki yli 13 000, miehet yleisemmin kuin naiset. Eniten itsemurhia tekivät keuhkosyöpää, pään ja kaulan alueen syöpää, kivessyöpää, rakkosyöpää ja Hodgkinin lymfoomaa sairastaneet. Alle 50-vuotiailla itsemurhan tehneillä oli useimmiten hematologinen maligniteetti tai kivessyöpä, vanhemmilla taas eturauhassyöpä, keuhkosyöpä tai suolistosyöpä.

Syöpää sairastavilla oli ahdistusta ja masennusoireita enemmän kuin vertailu­väestöllä, ja stressi ja ­masennus tiettävästi altistavat itsemurha-ajatuksille.

Pohjoismaissa raportoidut itsemurhaluvut ovat olleet matalampia kuin Yhdysvalloissa. Silti täälläkin asiaa on syytä pohtia.

Syövän hoitotulokset ovat hyviä, ja suurin osa ihmisistä, joilla on elinaikanaan ollut syöpä, kuolee johonkin muuhun. Hoidot ovat kuitenkin raskaita. Kuntoutumiseen pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Itsemurhariski tulisi ­huomioida ja potilaiden ahdistus- ja masennusoireisiin puuttua.

Tulevaisuudessa elämänlaadulla ja kuntoutumisella tulee olla entistä suurempi painoarvo osana syöpäpotilaan hoitosuunnitelmaa.

Lähde: Zaorsky N, Zhang Y, Tuanquin L ym. Suicide among cancer patients. Nature Communications 2019;10:207.

Kirjoittaja
Sirkku Jyrkkiö

Kuva
Fotolia

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 13/2019.