Syvissä melanoomissa riittää pienempi terveen ihon poisto

Marginaali on pienentynyt pinnallisessa melanoomassa 1 senttimetriin.

Syvissä melanoomissa riittää pienempi terveen ihon poisto Kuva 1 / 1

Kun aiemmin patologisen melanoomaluomen ympäriltä poistettiin tavallisesti 5 senttimetrin tervemarginaali, nyt marginaali on pienentynyt pinnallisessa melanoomassa 1 senttimetriin. Syvistäkin melanoomista saamme jatkuvasti tietoa, että aiempaa pienempi marginaali riittää.

Pohjoismaalaiset ja virolaiset plastiikkakirurgit ovat seuranneet lähes 20 vuotta 53 sairaalan hoitotiedoista sekä 2 cm:n ja 4 cm:n tervemarginaalilla leikattujen selviytymistä.

Seurannassa todettiin 621 kuolemaa: 304 pienemmän marginaalin ja 317 suuremman marginaalin ryhmässä. Yhteensä 397 kuolemaa liittyi iho­melanoomaan: 192 pienemmän ja 205 suuremman marginaalin ryhmässä. Kuolleisuus­luvut tuntuvat äkkiseltään suurilta, mutta potilaiden keski-ikä oli 60 vuotta ja seuranta-aika todella pitkä.

Tutkimus vahvisti, että vähempikin riittää. Kosmeettinen tulos lienee myös siistimpi, koska 2 cm:n marginaali voidaan usein saavuttaa ilman ihon­siirtoa tai kielekkeitä. Suomessa melanooman hoitolinja on samankaltainen kuin tässä tutkimuksessa suositeltu.

Lähde: Utjés D, Malmstedt J, Teras J ym. 2-cm versus 4-cm surgical excision margins for primary cutaneous melanoma thicker than 2 mm: long-term follow-up of a multicentre, randomised trial. Lancet 2019;394:471–7.

Kirjoittaja
Hannu Paajanen

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 38/2019.

Oletko jo lukenut nämä?