Transsukupuolisuuteen ei liity lisääntynyttä rintasyövän vaaraa

Miehestä naiseksi muuttuneilla rintasyöpää esiintyi 46 kertaa enemmän kuin miehillä muuten, mutta kuitenkin vähemmän kuin syntymästään saakka naisilla.

Transsukupuolisuuden hoidossa käytettyjen hormonihoitojen voisi ajatella vaikuttavan rintasyövän ilmaantuvuuteen, mutta näin ei näytä olevan. Hollantilaiseen seurantatutkimukseen koottiin kaikki Amsterdamissa toimivaan transsukupuolisuuden hoitoyksikköön vuosina 1972–2016 tulleet potilaat, joita oli noin 7 000. Keskus hoitaa 95 prosenttia Alankomaiden transsukupuolisista.

Aineistoon kuului 2 260 transsukupuolista naista, jotka olivat saaneet hormonihoidon. Heille ilmaantui 15 rintasyöpää, keskimäärin 50 vuoden iässä ja 18 vuoden hormonihoidon jälkeen. Naissukupuolestaan luopuneita transmiehiä aineistossa puolestaan oli 1 229. Heille ilmaantui 4 rintasyöpää keskimäärin 15 vuoden hormonihoidon jälkeen.

Miehestä naiseksi muuttuneilla rintasyöpää esiintyi 46 kertaa enemmän kuin miehillä muuten, mutta kuitenkin vähemmän kuin syntymästään saakka naisilla. Transsukupuolisilla miehillä puolestaan rintasyöpää oli enemmän kuin muilla miehillä, mutta selvästi vähemmän kuin naisilla.

Tutkijoiden päätelmä on, että trans­sukupuolisuuteen ei liity erityistä rintasyövän vaaraa ja samanlainen rintasyövän seulonta kuin väestöllä keskimäärin on riittävää.

Rintasyövän elinikäinen ilmaantuvuus naisilla on 12 prosenttia ja miehillä 0,1 prosenttia.

Lähde: De Blok C, Wiepjes C, Nota N ym. Breast cancer risk in ­transgender people receiving hormone treatment: nationwide cohort study in the Netherlands. BMJ 2019;365:I1652.

Kirjoittaja:
Helena Liira

Kuva:
Adobe/AOP

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 33/2019.