Tyypin 1 diabeteksen ennakointi voi helpottua

Verenkierron molekyylit voivat tarjota mahdollisuuksia taudin varhaiseen ennakointiin.

Turun biotiedekeskuksen tutkijat ovat löytäneet verenkierron molekyyleistä muutoksia, jotka saattavat osoittautua uusiksi tyypin 1 diabeteksen merkkiaineiksi.

Tyypin 1 diabeteksen esiintyvyys alle 15-vuotiailla on Suomessa tilastoidusti maailman korkein, ja useissa teollisuusmaissa sairautta todetaan lapsilla entistä enemmän.

Löydökset voivat auttaa selvittämään sairauden alkuvaiheen mekanismeja. Muutokset löytyivät huipputason metabolomiikan menetelmiä hyödyntämällä verenkierron pienmolekyyleissä eli metaboliiteissa jo ennen autoimmuniteetin syntymistä haimasaarekkeissa.

Löydös voi tarjota vihjeitä tyypin 1 diabeteksen varhaisten merkkiaineiden kartoittamiseen ja sairauden syntymekanismien selvittämiseen.

Vielä nyt ensimmäinen merkki autoimmuniteetin syntymisestä ja diabetesriskin kohoamisesta on haimasaarekkeita vastaan muodostuneiden autovasta-aineiden ilmaantuminen.

– Uudet ja aiemmat metabolomiikkaan pohjautuvat löydöksemme viittaavat siihen, että tyypin 1 diabetes saattaa olla nykyistä varhaisemmin ennakoitavissa, jolloin hoidon aloittamisen aikaikkuna pitenee, sanoo Turun biotiedekeskuksen erikoistutkija Matej Orešič tiedotteessa.

Tutkimus oli osa laajaa suomalaista DIPP-kohorttitutkimusta.

Kirjoittaja
Heli Väyrynen
toimittaja

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 17.9.2019.