Uutta ja yllättävää probiooteista

Probioottien vaikutukset näyttävät vaihtelevan bakteerien ja vastaanottajan ominaisuuksien mukaan.

Probioottien vaikutukset näyttävät vaihtelevan bakteerien ja vastaanottajan ominaisuuksien mukaan. Tämän paljasti poikkeuksellisen perusteellinen israelilaistutkimus.

Tutkimuksen ensimmäisessä osassa ihmisille syötettiin probioottivalmistetta (11 lajia laktobasilleja ja bifidobakteereja) kahdesti päivässä 4 viikon ajan. Tavallisten ulosteen bakteeri­analyysien lisäksi koehenkilöiltä otettiin eri kohdista ruoansulatuskanavaa näytteitä sekä ­mikrobiologisia että limakalvon geeni­ekspressiotutkimuksia varten.

Ensimmäinen havainto oli, että ulosteanalyysit eivät heijasta ollenkaan probioottien kolonisaatiota, jonka on ­ajateltu olevan näiden hyvisbakteerien terveys­vaikutusten ytimessä. Suolesta otetut näytteet paljastivat, että isännän mikrobiomi ja suolen ominaisuudet säätävät, miten probiootit otetaan vastaan. Yli puolet oli hylkijöitä, joilla probiootit menivät suoraan läpi. Eroja oli myös probioottibakteereittain.

Probioottikuuri ei muuttanut mikro­bistoa, mutta joillakin ileumin geeni­aktivaatiot muuttuivat. Muutoksia havaittiin kiinnostavasti nimenomaan B-lymfo­syyteissä eli immuunipuolustuksen saralla. Probiootit ja vaikutukset hävisivät kaikilta käytön loputtua tai pian sen jälkeen. Hiirikokeet tuottivat saman­kaltaisia tuloksia.

Toisessa työssä tutkittiin probiootteja antibioottikuurin yhteydessä. Koehenkilöt saivat viikon kuurin siprofloksasiinia ja metronidatsolia. Sen jälkeen osa söi 4 viikkoa probiootteja, osa sai autologisen ulosteensiirron ja osa ei mitään.

Antibioottikuurin jälkeen mikrobiston ja limakalvon transkriptomin palautuminen odotetusti viivästyy. Ulosteensiirto palautti ne heti. Probioottiryhmässä ne palautuivat yllättäen jopa hitaammin kuin niillä, jotka eivät saaneet mitään jälkihoitoa. Palautuminen entiselleen kesti peräti 5 kuukautta. Tämä tulos ­aiheuttanee päänvaivaa, kun pohditaan probioottien suosittelemista antibioottihoitojen yhteydessä.

Tutkimusjulkaisut arvostetussa lehdessä herättivät heti vilkkaan keskustelun. Jotkin uutispalstat julistivat probiootit lähes hyödyttömiksi. Sitä ne tuskin ovat, vaikka vaikutukset vaihtelevat. Tutkimuksen yksi viesti voisi olla, että terveyshyötyjä saa todennäköisesti nauttimalla probiootteja jatkuvasti tai pitkäaikaisesti. Tai joku saa, joistakin valmisteista.

Teksti: Heikki Arvilommi

Kuva: Fotolia