Yli kuusi kymmenestä synnyttäneestä käytti lääkkeitä raskauden aikana

Harvan lääkkeen tiedetään olevan turvallinen raskaus- ja imetysaikana.

Adobe/AOP

Fimean, Kelan ja THL:n Lääkehoito- ja raskaus -hankkeen loppuraportin mukaan yhä suuremmalla osalla synnyttäjistä on jokin lääkitystä vaativa krooninen sairaus.

Synnyttäjien yleisimmät lääkekorvaukseen oikeuttavat pitkäaikaissairaudet ovat astma (2,8 %:lla), kilpirauhasen vajaatoiminta (0,8 %:lla) sekä sidekudossairaudet ja reumaattiset niveltulehdukset (0,7 %:lla).

Vähintään yhden pitkäaikaissairauden vuoksi lääkekorvaukseen oikeutettujen osuus synnyttäneistä on kasvanut tasaisesti vuosittain, osuus oli 5,6 prosenttia vuonna 1996 ja 9,0 prosenttia vuonna 2019.

Käytetyin lääkeryhmä penisilliinit

Viime vuosina yli 60 prosenttia synnyttäneistä on tehnyt vähintään yhden sairausvakuutuksesta korvattavan lääkeoston kuukausi ennen raskautta tai raskauden aikana.

Äidin terveydelle tärkeää lääkitystä ei saa raskauden takia lopettaa.

Joka kolmas synnyttäjä osti lääkkeitä ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana.

Käytetyin lääkeryhmä oli penisilliinit, joita hankki 17,5 prosenttia synnyttäneistä 2015–2019. Antibioottien käyttö raskausaikana on vähentynyt. Lääkkeiden käyttö muissa yleisimmin käytetyissä lääkeryhmissä, kuten kipulääkkeet ja refluksitaudin hoitoon tarkoitetut valmisteet, on lisääntynyt vuosina 2015–2019.

Harvan lääkkeen tiedetään olevan turvallinen raskaus- ja imetysaikana

Lääkkeiden käyttö raskausaikana on yhteydessä synnytyksen ongelmiin.

Lääkkeille altistuneilla oli 23 prosenttia suurempi riski syntyä ennenaikaisesti ja 26 prosenttia suurempi riski syntyä raskauden kestoon nähden suuripainoisena, kun synnyttäjää koskevat taustatekijät huomioitiin.

– Raskaana olevan naisen hyvinvointi luo perustan sikiön ja syntyvän lapsen kehitykselle, eikä äidille tärkeää lääkitystä saa raskauden takia lopettaa. Lääkitys tulisi valita siten, että se olisi käytettävistä vaihtoehdoista turvallisin, sanoo THL:n ylilääkäri Maarit Leinonen tiedotteessa.

Hänen mukaansa valinta voi kuitenkin olla vaikea. Vain muutaman kymmenen lääkkeen tiedetään varmasti aiheuttavan sikiövaurioita, mutta vain harvan lääkkeen tiedetään olevan turvallisia raskaus- ja imetysaikana.