Yllättävä tulos: suojaako rotavirusrokote tyypin 1 diabetekselta?

Uudet diabetestapaukset vähenivät australialaislapsilla 14 prosenttia rokotteen antamisen jälkeen.

Yllättävä tulos: suojaako rotavirusrokote tyypin 1 diabetekselta? Kuva 1 / 1

Rotavirusrokotteella näyttäisi olevan yllättäviä sivuvaikutuksia, selviää JAMA Pediatrics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Tutkijat havaitsivat, että tyypin 1 diabetes tapauksia ilmaantui vähemmän sen jälkeen kun australialaislasten rotavirusrokotteet aloitettiin.

Oraalisten rokotteiden antaminen aloitettiin alle 4-vuotiaille lapsille vuonna 2007. Tämän jälkeen uudet diabetestapaukset vähentyivät 14 prosenttia.

Yhdenkin laukaisevan tekijän löytyminen voisi auttaa vähentämään tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuutta. Tällä hetkellä sairauden ehkäisyyn ei ole toimivaa keinoa, eikä sen laukaisevia tekijöitä tiedetä.

– Mikäli löydöksemme vahvistetaan, se voi osoittaa, että rotavirus voi olla yksi tekijä, joka laukaisee tyypin 1 diabeteksen geneettisesti herkillä lapsilla, sanoo tutkija ja lääkäri Leonard C. Harrison australialaisesta Walter ja Eliza Hallin lääketieteellisestä tutkimusinstituutista.

Harrisonin mukaan on liian varhaista päätellä, että havainnossa on kyse syy-seuraussuhteesta. On mahdollista, että jotain muuta tapahtui samaan aikaan, kun rotavirusrokote otettiin käyttöön.

Ei myöskään tiedetä, puhkeaako seurattavilla lapsilla tyypin 1 diabetes myöhemmällä iällä.

Suomessa tehty pieni, noin 500:aa lasta koskeva tutkimus ei paljastanut samaa yhteyttä rokotteen ja tyypin 1 diabeteksen välillä. Tutkijoiden mukaan maantieteelliset, geneettiset ja ympäristölliset erot saattavat vaikuttaa rokotteen vaikuttavuuteen väestössä.

Tutkijat aikovat jatkaa tutkimusta saadakseen vahvistusta löydölle.

Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Artikkeli on julkaistu Lääkärilehdessä 18.3.2019.

Oletko jo lukenut nämä?