Kerttu on yhä täällä

Agenda Europe on keskuuteemme levittäytynyt konservatiivinen lobbauskoneisto, kirjoittaa Miila Halonen.

K huomasi alkukesästä olevansa raskaana. Yksinäisenä, pienipalkkaisena naisena hän totesi mahdollisuutensa pitää lapsi olemattomina. K alkoi suunnitella raskauden keskeyttämistä.

Tämän päivän Euroopassa on olemassa Vatikaanin ja miljardöörien tukema salaseura Agenda Europe. Tarina on kuin Dan Brownin dekkarista. Tämä varsin salaperäinen yhteisö on hiljalleen järjestäytynyt ja voimistunut perustamisvuotensa 2013 jälkeen. Se on soluttautunut eri puolille Eurooppaa ja julkaissut manifestin, joka antaa seikkaperäiset ohjeet siitä, miten seuran viestiä tulee levittää. Millä sanoin, millä argumentein.

Lähikaupungin lääkäri oli pyöritellyt päätään K:n kohtua tunnustellessaan. Raskaus oli jo varsin pitkällä, mutta, jos K ottaisi kylmiä ja kuumia kylpyjä vuorotellen säännöllisesti, saattaisi olla, että raskaus vielä keskeytyisi.

Agenda Europen tarkoitus on palauttaa maailmaan ”luonnollinen järjestys”. Se tarkoittaa konservatiivisia perhearvoja, avioero-oikeuden poistamista, ehkäisyn saatavuuden heikentämistä, sukupuolen ja seksuaalisen moninaisuuden kieltämistä. Yksi tärkeimmistä Agenda Europen tavoitteista on kriminalisoida abortti.

Näin K alkoi ottaa niin kuumia ja niin kylmiä kylpyjä kuin kykeni. Hän hieroi vatsaansa voimakkaasti, kantoi painavia tavaroita ja antoi kohtunsa ottaa vastaan iskuja ovenkarmeista ja pyörän­sarvista. Niin K jatkoi, kunnes kahden kuukauden kuluttua alkoi verinen vuoto. K synnytti kuolleen lapsen ja hautasi sen peltirasiassa metsän reunaan.

Viiden olemassaolovuotensa aikana Agenda Europe on laajennut yli sata järjestöä kattavaksi lobbauskoneistoksi, joka toimii yli 30 Euroopan maassa. Sen saavuttamia voittoja ovat useissa keskisen Euroopan maissa pysähtyneet keskustelut HLBTIQ-ihmisten oikeuksien laajentamisesta, esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista. Aborttitaisteluissa se ei ole ollut yhtä menestyksekäs, mutta on onnistunut kuitenkin kiristämään lainsäädäntöä Espanjassa ja Puolassa. Ilman massiivisia katuprotesteja lopputulos olisi saattanut olla toinen.

Syyskuun lopussa poliisi sai vihjeen epäilyttävissä olosuhteissa päättyneestä raskaudesta. Poliisin päästyä paikalle, löytyi kammarin sängystä voipunut, runsaasti verta vuotanut nainen.

Suomessa ehkäisy, avioero ja turvallinen abortti tuntuvat oikeuksilta, joita ei voi ottaa pois. Se on väärä luulo, sanovat muun muassa Väestöliiton sekä Euroopan parlamentin väestö- ja kehitysfoorumin asiantuntijat. ”Eurooppa on jollakin tavalla kauhean naiivi. Uskomme, että kun olemme saavuttaneet tietyn ihmisoikeuk­sien tason, sitä ei voi viedä meiltä enää pois. Se ei pidä paikkaansa”, sanoi Väestöliiton kansainvälisen kehityksen yksikön esimies Elina Korhonen Maailma.net-verkkosivuston haastattelussa kesäkuun alussa. Juuri nyt hereillä olo on tärkeämpää kuin aikoihin. Ruotsissa ja Norjassa käydään paraikaa keskustelua, joka voi johtaa abortin saatavuuden heikentymiseen. Suomessa samaa keskustelua terveydenhuollon ammattilaisten omatunnon vapaudesta on käyty monta kertaa.

Lue lisää: Pelkään, siis olen

Poliisit kuulustelivat päivien ajan K:ta. Vuoden lähetessä loppuaan K haastettiin oikeuteen luvattomasta sikiönlähdetyksestä.

Tämän kolumnin K on Kerttu, suomalainen nainen, lähes päivälleen isoäitini ikäinen. Hän teki laittoman abortin 50-luvun alussa. Ehkäisyä hän ei saanut käyttää, sillä perhesuunnittelupalvelut olivat vain avioliitossa oleville. K on myös tämän päivän Karmel El Salvadorissa, Katarina Maltalla tai Karelyn Dominikaanisessa tasavallassa. Me olemme tulleet kauas Kertun ajoista, mutta älkäämme ajatelko, että taistelu on päättynyt.

Miila Halonen

Kirjoittaja on kukkia ja mehiläisiä rakastava nuorisolääkäri.

Kirjoitus on julkaistu Lääkärilehdessä 34/2018.