Misinformaatioterrorismi

Pandemian nykytilannetta voisi hyvinkin kuvailla panttivankidraamana.

Kollega Nohynek otti hienosti kantaa rokottamattomuuteen ja sen vaikutuksiin Ylellä viikko takaperin. Suosittelen lukaisemaan, mikäli ei ole jo tullut luettua. Pandemian nykytilannetta voisi hyvinkin kuvailla panttivankidraamana, jossa noin viittä rokotettua pitää panttivankinaan yksi rokottamaton. Toki moni näistä rokottamattomista on lapsia, mutta joukkoon mahtuu terveitä aikuisia runsain mitoin. Ilmaisu on monella tapaa raju kärjistys, mutta metaforisoi erinomaisesti lähinnä terveydenhuollon hätää työn määrän paisumisesta ja huolta riskiryhmäläisten hengissä pysymisestä.

Pandemian aiheuttama yhteiskunnallinen kriisi on kiteytynyt varsinkin terveydenhuollon henkilökunnan ajatuksissa rokotettujen ja rokottamattomien mustavalkoiseen kahtiajakoon. En ole tartuntatautivastaava muutoin kun pakkotilanteen edessä, joten en ole työssäni toistaiseksi joutunut tämän kahtiajaon vuoksi paljoa vielä suutani aukaisemaan. Saan kuitenkin jatkuvasti kuulla tautijäljitystä tekeviltä kollegoilta, miten tilanne missäkin päin Suomea kehittyy ja millaisia leviämiskatastrofeja sekä läheltä piti -tilanteita on ollut.

Nyt rokotuskattavuuden noustessa yhä suurempi osa näistä leviämispesäkkeistä tuntuu liittyvän nimenomaan rokottamattomien henkilöiden sairastumisiin ja taudin levittämiseen. Ainakin minua huolestuttaa erityisesti hoitokodeissa tai muissa vanhustenhuoltoon keskittyvissä yksiköissä todetut koronatapaukset, joiden yhteydessä on huomattu vain pienen osan henkilökunnasta olevan rokotettuja. Tehohoitokapasiteetti on käsittääkseni monissa sairaaloissa edelleen ahkerasti käytössä juurikin rokottamattomien potilaiden vuoksi.

Rokottamattomuuden taustalla olevat syyt ovat aina ensisijaisesti henkilökohtaisia. Monilla on varmasti omasta mielestään hyvä syy kieltäytyä rokotteista. Toisilla on terveydellinen syy. Tosiasioihin katsottaessa hyviä syitä ei sellaisessa tilanteessa ole, jossa rokotteista kieltäytyvä tekee töitä läheisessä kontaktissa riskiryhmään kuuluvien ihmisten kanssa. Muussa väestössä syyt tuntuvat jakautuvan karkeasti kahteen ryhmään: ensinnä rokotteiden haittavaikutusten pelko olemassa olevien terveydellisten syiden vuoksi ja toisena misinformaatiolla kyllästetty maailmankuva.

Rokottamattomien keskuudessa on väkeä, jotka ovat omaksuneet rokotedenialistien maailmankuvan. Siihen nähden kuinka äänekästä väkeä rokotedenialistit ovat, on ihme, ettei rokottamattomia ole enempää. Siitä olen henkilökohtaisesti kiitollinen. Silti rokotedenialistien levittämät valheet ja rokotevastainen epätieteellinen propaganda ovat saastuttaneet sosiaalisen median ja puskaradion sekä on levinnyt jo kouluille muutamilla paikkakunnilla. Näette nyt misinformaatioterrorismia parhaimmillaan.

Rokotuksen ottaminen tai ottamatta jättäminen on jokaisen oma valinta. En kannata totalitarismia, jossa rokotteiden ottamiseen pakotetaan ketään. Rokotteesta tulee ehdottomasti voida kieltäytyä, samoin kuin mistä tahansa hoidosta. Myös mielipidevapaus on ihmisen perusoikeus ja mielipiteitään tulee voida ilmaista vaikka istumalla keskellä katua ilman poliisin lupaa. Tiedon vääristelyä ja valheiden levittämistä totena ei voida kuitenkaan rinnastaa mielipiteen ilmaisuun. Niin kauan kun tällainen mahdollistetaan, rokotteita jää väärien käsitysten vuoksi ottamatta. Niin kauan koko yhteiskunnan terveys on uhattuna ja olemme kaikki näiden salaliittoteoreetikoiden panttivankeja.

Saku Pelttari

Eksoottisista oireista, löydöksistä ja harvinaissairauksista kiinnostunut yleislääkäri. Tuttu näky Kauhavan terveyskeskuksen käytävillä.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.