Loitsu ja rukous

Lääkärinä olen maallisen parantamisammatin harjoittaja, enkä siksi tukeudu työssäni loitsuihin enkä rukouksiin. Silti niin muslimit kuin kristitytkin arvostavat ammattiani.

Työskentelin aikoinaan eräässä arabimaassa. Potilaitteni joukossa oli muuan islamilainen oppinut, joka tutustutti minut paitsi islamilaiseen ajatteluun, myös sen pitkään parantamisperinteeseen. Istuessamme iltarukousten jälkeen moskeijan matolla keskustelemassa hän lainasi usein Profeettaa, joka Sunnan mukaan sanoi: ”Allah ei ole luonut yhtään tautia ilman parannuskeinoa.”

Potilaani tutustutti minut myös paikalliseen sheikkiin, joka paransi ihmisiä rukouksella. Hän noudatti toimessaan Sunnan tekstiä, jonka mukaan ”Profeetta hoiti sairauksia lukemalla Koraanin säkeitä asettaen oikean kätensä sairaan ruumiinosan päälle ja sanoen: Oi ihmisten Herra. Poista vaiva. Parannus on Sinun käsissäsi, eikä ole ketään muuta, joka voi poistaa sairauden.”

Sheikki oli laajalti tunnettu parantamistyöstään ja ihmiset tulivat hänen luokseen pitkienkin matkojen takaa. Hänen avustajansa ohjasivat parannusta etsivät sheikin eteen yksi kerrallaan. Sheikki asetti kätensä parannettavan pään päälle ja lauloi hiljaisella äänellä Koraanin avaussuuraa Al-Fatihaa, joka muslimeille vastaa kristittyjen Isä meidän -rukousta. Monet kaatuivat avustajien käsien varaan, ja jos avunpyytäjässä oli riivaajahenki, hän alkoi kouristella. Sheikki jatkoi lukuaan, kunnes parannettava virkosi ja nousi ylös. Lähtiessään he kaikki kiittivät Allahia Hänen armostaan ja ihmeellisistä teoistaan.

Kerroin sheikille että olen kotimaassani seurannut kristillisiä parantamiskokouksia, joissa tapahtuu aivan samaa kuin hänenkin vastaanotollaan. Meilläkin parantaja laittaa kätensä avunpyytäjän pään päälle, rukoilee hänelle parannusta ja ajaa pois riivaajahenkiä – aivan kuten Raamatussa kuvataan. Ja meilläkin avunpyytäjät usein kaatuvat, vääntyvät outoihin asentoihin ja ovat hetken tiedottomia. Toivuttuaan hekin kiittävät Jumalaa Hänen armostaan ja ihmeellisistä teoistaan.

Sheikki kuunteli minua vakavana, pudisti päätään ja sanoi tuon kaiken olevan paholaisen eksytystä. Kristityt parantajat vääristelevät totuutta, koska totuus on vain islamissa ja minun tulisi ottaa islam sydämeeni, jotta pelastuisin.

Olen sittemmin kertonut kristityille ystävilleni sheikin teoista ja sanoista. He ovat kuunnelleet minua vakavina, pudistaneet päätään ja sanoneet, että sheikin työ on ollut paholaisen eksytystä. Islamilaiset parantajat vääristelevät totuutta, koska totuus on vain Raamatussa ja minun tulisi ottaa Jeesus sydämeeni, jotta pelastuisin.

Lääkärinä olen maallisen parantamisammatin harjoittaja, enkä siksi tukeudu työssäni loitsuihin enkä rukouksiin. Silti niin muslimit kuin kristitytkin arvostavat ammattiani. Todetaanhan Vanhan testamentin apokryfikirjoissakin: ”Myös lääkärille anna tilaa, sillä hänetkin on Herra luonut; älköön hän sinusta luopuko, sillä häntäkin tarvitaan. Hetkiä on, joina menestyminen on heidänkin käsissään.”

Raimo Puustinen

Kirjoittaja on tamperelainen yleislääketieteen erikoislääkäri, joka hämmästlee tällä palstalla terveydenhuollon ilmiöitä.