Jos mulla olisi valta...

Oululainen päihdepsykiatri Pekka Laine haluaisi toimia Robin Hoodina päihdelääketieteelle ja päihdepsykiatrialle. Ne ovat aloja, joihin lääketieteen karuin puute kohdistuu, hän sanoo.

Miten ja mihin käyttäisit valtaa päihdepsykiatri Pekka Laine?
Toimisin Robin Hoodina päihdelääketieteelle ja päihdepsykiatrialle. Ne ovat samoja aloja, joihin lääketieteen karuin puute kohdistuu.

Toisin niille opetuksen oppituolit kaikkiin lääketieteellisiin tiedekuntiin virallisesti ja valtiorahoitteisesti, irti panimoyrityksen ja alkoholimyyntiyhtiön armonpaloista. Se mahdollistaisi näyttöön perustuvien hoitomuotojen leviämisen.

Koulutukset ovat usein vapaaehtoisvoimien varassa, vaikka laki edellyttää palvelujen järjestämistä. Potilaiden ja omaisten inhimillinen kärsimys kertautuu valtavina kansanterveydellisinä menetyksinä.
Tekisin psykoterapiakoulutuksesta samanlaista ammatillista koulutusta, kuin mikä tahansa koulutus on. Nykyään jopa parikymmentä tuhatta euroa maksavan koulutuksen maksaa joko työnantaja tai opiskelija itse.

Terapeutteja on liian vähän. Aiemmin toivottomiksi tuomittuja epävakaita ja narsistisia persoonallisuushäiriöitä osataan parantaa suunnatuilla psykoterapioilla. Terapiat vain pitäisi saada laajemmin käyttöön.

Teksti: Jaana Ahlblad
Julkaistu Lääkärilehdessä 17/2015.
Kuva: Panthermedia