Erehtymätön urheilulääkäri

Tosielämän burnoutiin eivät sairastu sohvaperunat, joilla elämänhallinta on hakusessa, kirjoittaa Merja Minkkinen.

Urheilulääkäri Pippa Laukka on ristiriitainen hahmo. Toisaalta mediajulkkis, joka televisiossa tylyttää laihduttajia, haukkuu näiden ruokavaliot roskaksi ja osallistujat ”valtamerilaivan kokoiseksi”. Toisaalta kolmen lapsen äiti, ex-syömishäiriöpotilas, joka usein puhuu armollisen kehosuhteen ja itsensä hyväksymisen puolesta.

Kauneus ja Terveys haastatteli Laukkaa syyskuussa. Lehti kuvaa häntä suorasuuksi, joka sanoo ääneen sen, mitä muut lääkärit eivät uskalla. Esimerkiksi: työuupumus, moni terveysongelma ja saikutus johtuvat huonoista elintavoista, jotka ihminen on itse valinnut.

- Uupumuksen ykkössyy löytyy usein elintavoista: siitä, ettei liiku, syö epäterveellisesti ja nukkuu huonosti. Väärät valinnat sairastuttavat. Sitten haetaan päänsärkyyn resepti ja saikkua. Ja syytetään kaikesta työtä, Laukka sanoo K&T:n mukaan.

Laukan mielestä työuupuneet ovat siis velttoja, vastuukyvyttömiä pinnareita. Tulkinta poikkeaa selvästi siitä, jonka esimerkiksi Terve.fi -sivusto antaa. Sen mukaan työuupumuksen aiheuttaa ”jatkuva, joko laadullisesti tai määrällisesti liian suuri työkuormitus”.

Tosielämän burnoutiin eivät sairastu sohvaperunat, joilla elämänhallinta on hakusessa, vaan rutiineja rakastavat ylisuorittajat, jotka töiden jälkeen piiskaavat itsensä lenkille ja hautovat työongelmia päässään yökaudet. Isoin riskiryhmä ovat ylitunnolliset, ahkerat ja pikkutarkat luonteet.

Lokakuussa Syömishäiriöliitto SYLI kritisoi Laukan Olet mitä syöt -ohjelmassa harjoittamaa negatiivista kommentointia ja koko ohjelman formaattia. Lihavuus ei liiton mukaan nykyään johdu tiedon puutteesta, eikä ylipainoisia pidä syyllistää tekemällä heidän ongelmistaan viihdettä.

Laukka ei ole ainoa lääkäri, joka puhuu ylipainon ja liikkumattomuuden vaaroista. Mutta länsimaisessa kulttuuripiirissä on tuskin ylipainoista aikuista, joka ei tiedä olevansa olevansa läski. Sen toisto ja julkinen nöyryytys ei kuullosta motivoivalta, vielä vähemmän armolliselta.

Väite ”olet sitä mitä syöt” on sekin osatotuus. Elintapojen lisäksi lihomiseen johtavat geeniperimä, sikiö- ja lapsuusajan ravitsemus, vuorotyö, jopa suoliston huono mikrobiflora. Monet sairaudet, kuten masennus ja unettomuus, lihottavat.

Laukkaa suututtaa ajatus, että häntä pidetään täydellisenä. Onhan hän entinen mielenterveys- ja syömishäiriöpotilas ja kertonut sairaudestaan poikkeuksellisen avoimesti – ollakseen lääkäri.

Syy väärinymmärrykseen löytyy ehkä Laukan omilta nettisivuilta. Siellä häntä kuvataan termillä ”Invincible Sports Doctor”, voittamaton urheilulääkäri. Kerrotaan myös, kuinka hän on urallaan hoitanut yli 50 000 tapausta, ilman ainuttakaan hoitovirhettä.

Itseäni ajatus voittamattomasta ja erehtymättömästä lääkäristä arveluttaa, Entisenä syömishäiriö- ja mielenterveyspotilaana, osin myös työuupuneena, valitsisin mieluummin erehtyvän lääkärin. Sellainen nimittäin voi myös oppia jotakin.

Merja Minkkinen

Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden tohtori ja sairauseläkkeellä oleva tiedotusopin lehtori. Häntä kiinnostavat fyysiset ja psyykkiset riippuvuudet sekä niiden hoitojen historia.