Pilaako urheilu hampaasi?

"Urheilu, happamat juomat ja hiilihydraattinen ruokavalio ovat huono yhdistelmä."

Säännöllinen liikunta on hyväksi koko vartalolle, paitsi ehkä hampaille. The Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports -lehdessä syyskuussa julkaistussa tutkimuksessa on todettu, että raskas treenaaminen voi olla yhteydessä hampaiden huonoon kuntoon.

Tutkimukseen osallistui 35 kilpaurheilijaa. Verrokkiryhmään kuului 35 tervettä aikuista. Verrokkiryhmään verrattuna urheilijoiden hampaat olivat huomattavasti heikommassa kunnossa.

Tutkijat huomasivat, että urheilusuorituksen aikana hampaita suojaavan syljen eritys vähenee veden juonnista riippumatta. Urheilijoiden ruokatottumukset eivät sen sijaan eronneet juurikaan verrokeista.

Olympialaisissa heikko hammaskunto

Urheilijoiden hampaita on tutkittu aikaisemminkin. Viime vuonna The British Journal of Sports Medicine -lehdessä julkaistiin tutkimus, jossa hammaslääkärit tutkivat 278 urheilijan hampaiden kuntoa. Nämä urheilijat olivat osallistuneet Lontoon kesäolympialaisiin vuonna 2012. Tutkittavat urheilijat asuivat ympäri maailmaa ja valtaosalla oli mahdollisuus päästä hyvään hammashoitoon. Siitä huolimatta suurimman osan hampaat olivat huonossa kunnossa.

Tässä tutkimuksesta ei kuitenkaan selvinnyt, miksi ammattiurheilijoiden hampaat olivat niin huonossa kunnossa. Osa epäili syyn johtuvan hapokkaista energiajuomista ja paljon hiilihydraattia sisältävistä ruuista.

Myös nuorten ongelma

Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitoksen professori Jukka Meurmanin mukaan urheilijoiden hampaat ovat Suomessakin tavallista huonommassa kunnossa. Hänen mielestään ongelma ei koske vain ammattiurheilijoita vaan jopa nuoria harrastajia. Hän uskoo syyn löytyvän syljen erityksestä ja ravitsemustottumuksista.

– Urheilusuorituksen aikana sylkeä ei erity kunnolla, eivätkä hampaat saa suojaa. Kun urheilusuorituksen jälkeen vielä hörpätään hapanta urheilujuomaa tai limsaa, joutuvat hampaat koville, hän sanoo.

Meurman myös huomauttaa, että urheilijoiden suosima hiilihydraattinen ruoka ei ole hampaiden paras kumppani. Hiilihydraattinen ruoka aiheuttaa nimittäin kariesta.

Professorin mukaan urheilevien nuorten hampaiden kuntoon pitäisikin kiinnittää enemmän huomiota. Vastuu on vanhemmilla, valmentajilla ja nuorilla itsellään.

– Vesi on vanhin voitehista ja erinomainen janojuoma. Urheiluvalmentajien pitäisi tiedostaa, että pelkkä urheilukin heikentää hampaiden suojaa. Urheilu, happamat juomat ja hiilihydraattinen ruokavalio ovat huono yhdistelmä, hän muistuttaa.

Lähteet:
Effect of endurance training on dental erosion, caries, and saliva

Oral health and impact on performance of athletes participating in the London 2012 Olympic Games: a cross-sectional study.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia