1,4 miljoonaa uutta joditablettia ei riitä

Aiemmin paketteja on myyty yksi tai kaksi kuukaudessa.

Adobe/AOP

Venäjän hyökättyä Ukrainaan jodi loppui lähes kaikkialta kysynnän monisataakertaistuessa. Sama ilmiö toteutui maailmalla. Varastoja ei saatu heti täydennettyä, ja myyntiä jouduttiin säännöstelemään. Yleensä joditabletteja myydään keskikokoisessa apteekissa pakkaus tai kaksi kuukaudessa.

Suomessa joditabletteja valmistaa Orion, pakkausta ja analysointia myöten. Yhtiö on toimittanut Suomen apteekkeihin 1,4 miljoonaa joditablettia lisää helmikuun lopun jälkeen, mutta vajetta on edelleen.

– Olemme saaneet lisää raaka-ainetta, joten pystymme hoitamaan kaikki jälkitoimitukset huhtikuun puoliväliin mennessä, Orionin Suomen kaupallisten toimintojen johtaja Janne Maksimainen sanoo.

Konfliktin alun jälkeen tabletteja hankittiin paitsi omaan käyttöön, myös muun muassa väestönsuojiin. Esimerkiksi kerrostalojen joditabletit olivat päässeet vanhenemaan. Janne Maksimaisen mukaan kansalaisten huoli on ymmärrettävä.

Kotimaisen lääketeollisuuden avulla jodin kysyntään on voitu vastata ripeästi. Tilanne on vaikeampi niissä maissa, joissa ei ole omaa tuotantoa. Janne Maksimainen korostaa, että kriittisestä huoltovarmuudesta on pidettävä kiinni paitsi lääketuotannon, myös esimerkiksi maatalouden ja energiantuotannon suhteen.

Maria Nummela

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.