10 faktaa: Lämpöhalvaus ja auringonpistos

Auringonpistoksella tarkoitetaan suojaamattomaan päähän kohdistunutta lämpörasitusta. Auringonpistoksen oireina voi olla päänsärkyä, ärtymystä, pahoinvointia, huimausta ja muita hermoston oireita.

1. Lämpöhalvauksella tarkoitetaan elimistön liiallista lämpiämistä (hypertermia), joka johtuu ulkoisesta tekijästä. Auringonpistos on lämpöhalvauksen lievempi muoto.

2. Ruumiinlämpö voi kohota, jos oleskelee liian kauan kuumassa ympäristössä, kuten suorassa auringonvalossa tai saunassa. Auringonpistoksen tai lämpöhalvauksen syntyminen ei vaadi fyysistä rasitusta, mutta fyysinen rasitus voi altistaa oireille.

3. Lämpöhalvauksen oireet alkavat, kun peräsuolesta mitattu lämpö on yli 39 astetta. Jos lämpötila nousee yli 45 asteen, kuolemanvaara on erittäin suuri.

4. Lämpöhalvauksen riskitekijöitä ovat muun muassa huono fyysinen kunto, alkoholi, vanhuus, ylipaino ja monet lääkeaineet (esimerkiksi mielialalääkkeet, nesteenpoistolääkkeet, allergialääkkeet ja beetasalpaajat).

5. Lämpöhalvaukseen liittyy yleensä kuivuminen ja nesteen puute. Tämän takia lämmönsäätelyn kannalta välttämätön hikoilu voi loppua. Uhkaava oire onkin kuiva iho. Muita oireita voivat olla heikotus, pahoinvointi, sekavuus ja ripuli. Myöhempiä oireita voivat olla verenpaineen laskemisesta johtuva ihon sinistyminen ja nousu kananlihalle, näköhäiriöt ja tajunnan menetys.

6. Auringonpistoksella tarkoitetaan suojaamattomaan päähän kohdistunutta lämpörasitusta. Auringonpistoksen oireina voi olla päänsärkyä, ärtymystä, pahoinvointia, huimausta ja muita hermoston oireita.

7. Liika lämpö voi aiheuttaa myös alaraajojen lämpöturvotusta ja lihaskouristuksia. Lämpöturvotukselle altistaa kohonnut verenpaine ja liikapaino. Lihaskouristuksia esiintyy useimmiten pohkeen lihaksissa.

8. Lämpöturvotusta voi hoitaa lepäämällä, laittamalla raajat kohoasentoon ja nauttimalla runsaasti nestettä. Lihaskouristuksia voi hoitaa juomalla urheilujuomia tai 0,1 prosenttiseksi suolattua vettä.

9. Lämpösairauksien tärkein hoito on ennaltaehkäisy. Tässä vinkkejä kuumiin kesäpäiviin:

➤ Pukeudu väljiin ja keveisiin vaatteisiin, jotka sallivat hikoilun.
➤ Suojaa pää ja niska sellaisella päähineellä, joka sallii ilmanvaihdon pään alueella.
➤ Vältä fyysistä rasitusta. Muista pitää riittäviä taukoja.
➤ Juo paljon mineraalipitoisia nesteitä, silloinkin kun et ole janoinen.
➤ Muista, että alkoholi, kahvi tai tee ei korjaa nestehukkaa, vaan voivat virtsan eritystä lisäämällä vain pahentaa sitä.

10. Jos epäilet auringonpistosta tai lämpöhalvausta toimi näin: Viilennä potilas ja korjaa nestehukkaa. Potilaan iholle voi valella kylmää vettä tai hänet voi kääriä viileisiin kääreisiin, jotka sijoitetaan etenkin pään, kaulan ja lantion alueelle. Tarjoa potilaalle kylmää vettä juotavaksi. Jos potilaalla on vakavia oireita, kuten ihon kuivuminen, voimakas uupuminen, sekavuus, näköhäiriöt tai tajunnan menetys, pitää hänet viedä välittömästi sairaalahoitoon.

Lue myös:
9 myyttiä auringonotosta
Osaatko olla fiksusti auringossa?
Nyt on pakko kysyä: Suojaako D-vitamiini ihoa palamiselta?

Lähde:
Terveyskirjasto: Lämpöhalvaus ja auringonpistos

Tarkastanut:
…Markku Sumanen
…Yleislääketieteen apulaisprofessori
…Lääketieteen yksikkö, Arvo-rakennus

Kirjoittanut:
…Johanna Nykopp…
toimittaja

Kuva:
…Panthermedia