Aamukorva kuuntelee

Potilaan Lääkärilehden ”hyvä tyyppi” on Aamukorvan vapaaehtoistyöntekijä Maija.

Kello on viisi aamulla. Osa lähtee töihin, osa tekee aamiaista, osa vie lapsiaan hoitoon ja jotkut vielä nukkuvat. On myös niitä, jotka tuntevat olonsa yksinäiseksi, masentuneeksi tai lannistuneeksi heti aamusta. On niitä, joilla ei ole ketään, jolle toivottaa hyvää huomenta.

Potilaan Lääkärilehden "hyvä tyyppi" Maija on auttanut suomalaisia aamun vaikeina hetkinä jo kahden ja puolen vuoden ajan. Hän vastaa vapaaehtoisena Helsinki Mission Aamukorvapuhelimeen noin kerran kuukaudessa.

– Aamukorva on tarkoitettu kuuntelijaa kaipaavalle seniorille. Numeroon saa soittaa esimerkiksi silloin, kun kaipaa keskustelukumppania tai haluaa jakaa murheensa jonkun kanssa, Maija kertoo.

Yksinäisyyttä, masennusta ja iloakin

Aamukorva-puhelimeen soittaa Maijan mukaan monenlaiset ihmiset. Puheluissa toistuva aihe on yksinäisyys. Muita yleisiä syitä soittaa ovat masentuneisuus, surumielisyys, sairaus, menetys ja sydänsurut. Soittajat ovat niin miehiä kuin naisiakin.

Maija tietää, että hänen äänensä saattaa olla soittajan ainut kontakti päivän aikana. Osa soittajista ei jaksa lähteä ulos, osa ei pääse vaikka haluaisikin.

– Tehtävässäni tärkeintä on kuunnella ja antaa soittajan kertoa tarinansa. Jos soittaja on yksinäinen, yritän saada häntä miettimään, miten yksinäisyydestä voisi nousta. Olisiko lähistöllä esimerkiksi toimintaa, mihin voisi osallistua.

Maija kuitenkin huomauttaa, että soittajien joukossa on myös iloisia ja onnellisia ihmisiä.

– He soittavat asioista, jotka tuovat heidän elämäänsä iloa ja valoa.

Ensimmäinen puhelu jännitti

Maija kuuli Helsinki Missiosta sattumalta. Hänen ystävänsä laittoi Facebookissa seinälleen linkit Helsinki Mission ja Walkersin nettisivuille. Maija tutustui järjestöihin ja totesi haluavansa auttaa.

– Lopulta valitsin Helsinki Mission Aamukorva-toiminnan. Työskentelen senioripuolella sairaanhoitajana ja siksi tämä maailma tuntui tutummalta.

Päästäkseen mukaan Aamukorvan toimintaan Maijan piti käydä koulutuksessa. Siellä hänelle kerrottiin, miten puhelimessa toimitaan. Sen jälkeen hän pääsi harjoittelemaan vastaamista kouluttajan kanssa.

– Jännitin ensimmäistä puhelua hirveästi. Pelkäsin, etten osaa vastata soittajan kysymyksiin. Myöhemmin olen huomannut, että saa sanoa, jos ei tiedä vastausta. Monesti johdattelen soittajaa löytämään itse vastauksen omaan kysymykseensä.

Aamukorvaan jonotetaan

Helsinki Mission mukaan Aamukorva-puhelimeen tulevien puheluiden määrä on selkeässä kasvussa jo neljättä vuotta peräkkäin. Aamukorvan puhelimeen vastataan yksin ja siksi kaikkiin soittoihin ei ehditä vastata. Läpi pääsee 7–18 ihmistä aamussa.

Maijan mukaan puhelun kesto voi vaihdella muutamasta minuutista yli tuntiin. Tavoitteena on, että puhelu ei kestäisi 15 minuuttia kauempaa.

– Yritämme saada kaikille mahdollisuuden jutella. Joskus soittaja haluaa vain toivottaa hyvää huomenta ja vaihtaa nopeasti kuulumisensa. Sitten on niitäkin, joiden asia on niin tärkeä, ettei puhelua ei voi lopettaa kesken.

Maijan mukaan jotkut ovat saattaneet yrittää päästä Aamukorvan juttusille monen päivän ajan.

– Olen kuullut monta kertaa: "Ihanaa, viimein pääsin läpi."

Jokaisen tarina on tärkeä

Maija pitää työstään Aamukorvassa. Hän on huomannut, että kaikki ihmiset tarvitsevat kuuntelijaa.

– Hienointa työssä on onnistumisen ilo. Se hetki, kun soittaja keksii, mitä hänen pitää tehdä ja kiittää kuuntelemisesta ja avusta.

Maija korostaa, että jokainen puhelu on erilainen. Aamukorvassa työskentelevä tarvitseekin ennen kaikkea joustavuutta, kärsivällisyyttä ja myötäelämisen taitoa. Hyvä kuuntelija antaa tilaa puhujalle.

– Jos voin auttaa läsnäolollani edes yhtä ihmistä, on työ sen arvoista. Olen huomannut, kuinka tärkeää kuulluksi tuleminen on. Osalla saattaa olla kipuja, joista he eivät osaa puhua perheelleen. Osalla ei ole perhettä kelle puhua. Kaikilla on kuitenkin asiaa ja oma tärkeä tarinansa kerrottavana. Minä olen se, joka kuuntelee tarinan.

Maija ei halua esiintyä artikkelissa oikealla nimellään, sillä puhelut ovat hyvin henkilökohtaisia.

– Anonyymiteetti antaa minulle suojaa. Voin kuunnella kaikkia suruja, mutta en halua ottaa niitä mukaan arkeeni. Kun tulen töihin, olen Aamukorva. Kun lähden ja suljen oven takanani, olen jälleen minä.

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Johanna Nykopp

Mikä Aamukorva?

➤ Aamukorva on tarkoitettu yli 60-vuotiaille.
➤ Aamukorvaan voi soittaa joka aamu klo 5-9
➤ Puhelinnumero on 045 341 0504. Puhelun hinta on operaattorisi hinnoittelun mukainen.

Kiinnostaako sinuakin vapaaehtoistoiminta? Lisää tietoa löydät täältä.