Adrenaliinikynien saatavuusongelmat eivät kuormita päivystystä

Adrenaliinikyniä on vaikea saada. Ampiaisia on poikkeuksellisen paljon. Näkyykö ­tilanne päivystyksessä?

– Ampiaisen pistämät potilaat näkyvät jonkin verran päivystyksen kuormituksessa, kertoo apulaisylilääkäri Salla Kumpulainen Haartmanin päivystyksestä Helsingistä.

Ruuhkaksi asti ampiaisen pistämiä potilaita ei kuitenkaan ole, vaan kyse on yksittäistapauksista. Samanlaista on usein loppukesäisin.

– Päivystykseen hakeutuu potilaita, joilla on joko tiedossa aiempi voimakas reaktio ampiaisen pistoon tai ampiainen on pistänyt pään tai kaulan alueelle.

Kumpulainen kertoo, että tilanne hoituu tyypillisesti seurannalla ja kortisonilla. ­Useamman samanaikaisen ampiaisenpiston saaneita ei juuri ole päivystykseen ­hakeutunut.

Adrenaliinikynien saatavuusongelmat ­eivät Kumpulaisen tuntuman mukaan ole olleet syynä päivystykseen hakeutumiseen.

– Tietooni ei ole tullut, että saatavuusongelmat olisivat itsessään päivystystä kuormittaneet. Tyypillisesti ongelma on ollut, ­ettei adrenaliinikynää ole haettu apteekista, se on mennyt vanhaksi tai se ei ole ollut mukana.

Päivystyksessä saatavuusongelmia on ­pyritty ratkomaan niin, että potilaille on tarvittaessa kirjoitettu resepti Epipenin korvaavalle valmisteelle. Toisinaan apteekkiin on soitettu päivystyksestä ja kysytty, mitä valmistetta löytyy ja kirjoitettu resepti sen mukaan.

– Oman näkemykseni mukaan ainakin valmistetta, joka sopii lapsille, on löytynyt.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehdessä 34/2018.