Aikuisiän astma on oma tautinsa

Tutkimuksessa on tunnistettu viisi erilaista aikuisten astmatyyppiä.

Aikuisiässä alkava astma on aivan erilainen tauti kuin lapsuudessa alkava. Tampereen yliopistossa ja Seinäjoen keskussairaalassa meneillään olevassa tutkimuksessa on tunnistettu viisi erilaista aikuisten astmatyyppiä. Niillä on myös erilaiset ennusteet.

Tietoa on saatu Seinäjoella tehtävästä, jo 12 vuotta jatkuneesta kliinisestä tutkimuksesta. Se on maailman pisin julkaistu aikuisiällä alkavan astman seurantakohortti.

– Olemme havainneet, että aikuisiällä alkava astma paranee hyvin harvoin itsestään, sanoo keuhkosairausopin professori Hannu Kankaanranta Tampereen yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat ovat yllättyneet myös siitä, että kolmasosa seuratuista aikuisiän astmapotilaista on huonossa hoitotasapainossa eli he eivät voi niin hyvin kuin heidän lääkittyinä pitäisi voida. Tutkimusryhmä on seurannut muun muassa tupakoinnin ja hiljaisen tulehduksen osuutta asiaan.

Aikuisena sairastuvia on paljon

Mainitut viisi astmatyyppiä ovat nuhattomien astma, naisten astma, nuorella iällä alkava atooppinen tai allerginen astma, lihavien astma ja tupakoivien astma.

Naisten astma saattaa liittyä hormoneihin, nuorella aikuisiällä alkava astma muistuttaa eniten lapsuudessa alkavaa astmaa. Lihavien astmaan liittyy esimerkiksi tyypin 2 diabetes.

Lihavien ja tupakoivien astmaa sairastavat käyttävät paljon lääkkeitä, mutta joutuvat silti usein turvautumaan päivystykseen tai jopa sairaalahoitoon.

Kankaanranta toteaa, että aikuisena sairastuvia on paljon, mutta tämä kansanterveydellinen ongelma on jäänyt allergioiden ja lasten astman varjoon.

Kirjoittaja:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Fotolia

Uutinen on julkaistu Lääkärilehden verkossa.