Äitiysneuvoloiden näytteet siirtyvät biopankki Borealikseen

THL siirtää lähes kahden miljoonan veriseeruminäytteen kokoelman biopankki Borealikseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos siirtää äitiysneuvoloissa kerätyn lähes kahden miljoonan veriseeruminäytteen kokoelman biopankki Borealikseen. THL on kerännyt näytteitä vuosina 1983–2016.

Finnish Maternity Cohort -seerumikokoelmassa on äitien alkuraskauden näytteitä, joita on kerätty ensin lakiin perustuen ja sittemmin äitien suostumuksella infektiotautien seulontaa ja tutkimusta varten.

Nyt neuvolakohortti on merkittävä lääketieteellisen tutkimustyön lähde. Suomen laki mahdollistaa näytteiden käytön henkilön suostumuksella tutkimuksissa, joilla on kansanterveydellistä laajempaa merkitystä.

Kokoelma siirretään Pohjois-Suomen biopankki Borealikseen STM:n päätöksellä. Siirron tarkoituksena on parantaa aineiston käyttömahdollisuuksia ja tukea kansanterveyden tutkimusta. THL on säilyttänyt näytteitä Oulussa.

OYS:n synnytysten, naistentautien ja genetiikan vastuualuejohtaja Eila Suvanto pitää tärkeänä, että äitiysneuvolakohortilla hyödynnyttävä tutkimustyö voi jatkua.

– Kyseessä on hyvin merkittävä valtakunnallinen väestöpohjainen vertailuaineisto tutkittaessa erilaisia sairauksia sekä erilaisten tekijöiden yhteyttä äidin tai lapsen myöhempään terveyteen ja/tai raskauden kulkuun, Suvanto toteaa.

Tutkimusta voidaan hyödyntää myös päätöksenteossa, kun harkitaan esimerkiksi raskaudenaikaisten seulontatutkimusten toteuttamista ja tarpeellisuutta.

Lue aiheesta lisää Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja THL:n tiedotteista.

Kirjoittaja:
Heli Väyrynen
toimittaja

Kuva: Panthermedia