Aivoinfarkti on yleinen ja vaikeasti vammauttava sairaus

Jokaisen suomalaisen olisi tunnistettava aivoinfarktin oireet, patistaa Suomen Aivosäätiö.

Aivoinfarktin liuotushoito on Suomessa tehokkaampaa kuin missään muussa EU-maassa.
 Meilahden sairaala Helsingissä on maailman nopein liuotushoitoyksikkö ja siellä hoidon saa useampi potilas kuin missään muussa sairaalassa koko maailmassa.


Aivoinfarktissa ennusteen ratkaisee aika. Juuri nopean hoidon ansiosta 60 prosenttia
 aivoinfarktin saaneista toipuu nykyisin hyvään kotikuntoon.


– Silti aivoinfarkti on niin yleinen ja vaikeasti vammauttava sairaus, että jokainen
suomalainen olisi saatava mukaan sen torjumiseen. Aivoinfarktin voi ehkäistä, mutta se vaatii Pohjois-Karjala-projektin kaltaisia kansallisia talkoita, professori Markku Kaste Meilahden sairaalan neurologian klinikalta sanoo.


Kaste korostaa, että aivohalvauksen erityisesti aivoinfarktin voi ehkäistä, ja ehkäisyyn kannattaa panostaa kaikissa ikäluokissa.

– Jokainen torjuttu aivoinfarkti säästää mittaamattoman määrän inhimillistä kärsimystä ja myös paljon verovaroja, hän sanoo.

Korkea verenpaine on tärkein hoidettavissa oleva aivohalvauksen riskitekijä, joka lisää sekä 
aivoinfarktin että aivoverenvuodon vaaraa.
 Moni suomalainen tuntee nykyisin kolesteroliarvonsa ja hoito toimii. Verenpaineen seuranta ja hoito on Kasteen mukaan sen sijaan kaukana hyvästä.


Normaalin verenpaineen yläraja on 140/85. Korkeampiin arvoihin pitäisi aina puuttua, myös iäkkäillä, joskin heillä tavoite on 150/85.

Tunnista aivoinfarktin oireet – soita apua heti

Aivoinfarktin ensihoitoa on kehitetty Suomessa 1970-luvulta lähtien. Liuotushoito on tehokasta ja sen saa meillä useampi potilas miljoonaa asukasta kohden kuin missään muualla länsimaissa. Sitä ei voida kuitenkaan antaa ellei potilas lähde nopeasti hoitoon.


Jos liuotushoito pystytään aloittamaan noin 4,5 tunnin kuluessa oireiden alkamisesta, mahdollisuudet toipua ovat hyvät ja sitä paremmat, mitä nopeammin hoito on alkanut.
 Tehostamisen paikka on todellinen. Esimerkiksi Helsingissä kuluu keskimäärin tunti, ennen kuin aivoinfarktipotilas tuodaan Meilahden ensiapuun. Syynä on se, ettei sairastunut tai omainen soita heti hälytyskeskukseen.

– Jokaisen suomalaisen olisi tunnistettava aivoinfarktin oireet. Jos niitä ilmenee, jos vaikka joku tuupertuu kadulle tai kassajonoon, apua on hälytettävä nopeasti eli soitettava numeroon 112. Tämän jälkeen koneisto käynnistyy täydellä teholla.

Erittäin tärkeänä Kaste pitää nopeasti ohimenevän aivoverenkiertohäiriön tunnistamista, koska se ennakoi usein laajaa aivoinfarktia.
 Jos käsi hervahtaa veltoksi ja kahvikuppi putoaa, tai jalka menee alta ja kaadut. Tai jos et yhtäkkiä ymmärrä lukemaasi tekstiä tai kuulemaasi puhetta, et ehkä saa itsekään ymmärrettäviä sanoja suustasi.
Oireet voivat mennä ohi muutamassa minuutissa. Silti on tärkeää lähteä välittömästi ensiapuun. Se on usein viimeinen hetki, jolloin ehtii vielä aloittaa tehokkaan estohoidon niin, ettei vaikeaa halvausta tule.

10 keinoa ehkäistä aivohalvaus

➤ Tunne verenpaineesi. Normaaliarvon yläraja terveellä on 140/85. Sitä korkeammat arvot on aina hoidettava.

➤ Harrasta kohtuuvauhtista liikuntaa vähintään puoli tuntia 4-5 kertaa viikossa. Säännöllisyys on tärkeää.

Suosi: hyviä rasvoja, kalaa, siemeniä ja pähkinöitä, vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja kokojyväleipää. Huolehdi riittävästä kuidusta. Vältä: kovia rasvoja ja suolaa.

➤ Hoida korkea kolesteroli sekä aikuisiän diabetes.

➤ Pidä paino normaalilukemissa. Ylipainoisella jo muutaman kilon pudotus vähentää riskiä.

➤ Lopeta tupakointi.

➤ Hoida hampaat ja hengitystietulehdukset.

➤ Vaihda e-pillerit toiseen ehkäisykeinoon, jos olet yli 40-vuotias tai jos tupakoit.

➤ Vältä kovaa humalaa ja rehkimistä krapulassa.

➤ Pura stressi liikunnalla. Hakeudu elämän suurissa kriiseissä vertaistukiryhmään tai ammattiauttajalle. Älä jää surussa yksin äläkä jätä yksin toisia.

Aivoinfarktiin sairastuu joka vuosi 14 600 suomalaista. Noin 2 500:llä aivoinfarkti uusiutuu vuoden sisällä. Noin 2 600 suomalaista saa aivoverenvuodon, noin 1 300 lukinkalvon alaisen vuodon ja noin 4 000 suomalaista saa ohimenevän aivoverenkierron häiriön vuodessa. Yhteensä vuosittain 25 000 suomalaista kärsii aivoverenkierron häiriöistä.

Maailman STROKE-päivää vietetään 29.10.2013.

Lähde: Suomen Aivosäätiö

Kuva: Panthermedia