Aivoinfarkti vaatii välitöntä hoitoa

Aivoinfarktin hoidon nopeutuminen minuutilla tuo potilaalle lähes kaksi tervettä elinpäivää lisää.

Aivoinfarktin hoito on minuuttipeliä. Hoidon nopeutuminen minuutilla tuo potilaalle lähes kaksi tervettä elinpäivää lisää.

Ajoissa hoitoon pääseminen on mahdollista, jos sairastuneen lähellä on joku, joka tunnistaa aivoinfarktin tavalliset oireet. Lisäksi tarvitaan vain neuvokkuutta soittaa heti hätänumeroon 112.

Muista nämä:

➤ Sairastunut ei aina huomaa oireitaan tai ei pysty niiden takia itse soittamaan apua.

➤ Liian moni jää kotiin odottamaan oireiden ohimenoa. Näissä tilanteissa valpas ja päättäväisesti toimiva lähimmäinen voi olla sairastuneen hengen ja terveyden pelastaja.

➤ Sairastuneen puhe puuroutuu tai hänen on vaikea löytää sanoja. Toinen suupieli voi roikkua ja toisesta raajaparista katoavat voimat tai käsi ja jalka puutuvat. Potilaalla voi olla myös näköhäiriötä. Oireet voivat tulla yksittäisenä tai yhdessä ja ne ovat yleensä kivuttomia.

➤ Kun hätä näyttää aivoinfarktilta, soita 112

➤ Aivoinfarktin liuotushoito aloitettava 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta, mutta vaurioita tapahtuu jo tänäkin aikana. Siksi jokainen hoitoon pääsyssä voitettu minuutti on potilaalle elintärkeä.

➤ Aivoinfarkti kuuluu aivoverenkiertohäiriöihin (AVH). Muita AVH -sairauksia ovat aivoverenvuoto, lukinkalvonalainen aivoverenvuoto ja ohimenevä aivoverenkiertohäiriö TIA.

Vaikuta AVH:n sairastaneiden oikeuksiin

World Stroke Organization (WSO) on kehittämässä aivoverenkiertohäiriön (AVH) sairastaneiden maailmanlaajuista oikeuksien julistusta. Sen tarkoituksena on saada parempaa hoitoa ja tukea sairastaneille ja heidän perheilleen.

Julistusta ovat laatimassa sairastaneet ja heidän läheisensä. He pyytävät apua selvittääkseen, mitkä ovat todella tärkeitä asioita aivoverenkiertohäiriön sairastaneille ja heidän läheisilleen.

Voit olla vaikuttamassa oikeuksien julistukseen vastaamalla oheiseen kyselyyn.

Kysely AVH:n sairastaneille henkilöille

Kysely sairastaneiden läheisille

Tänään vietetään kansainvälistä AVH-päivää (aivoverenkiertohäiriö-päivä). Aivoliitto ry kannustaa suomalaisia painamaan mieleen aivoinfarktin oireet ja toimintaohjeen.

Videoita aiheesta:
Hätä on tämän näköinen - aivoinfarkti
Ehkäise aivoinfarkti ranneotteella
Potilastarina

Lähde:
Aivoliitto ry

Kirjoittaja:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Pixmac