Aivoinfarktiin sairastuneet alttiita myös veritulpille

Kun tutkijat vertasivat aivoinfarktiin sairastuneita muihin osallistujiin, infarktipotilaiden riski sairastua laskimoveritulppaan oli lähes kaksikymmentä kertaa suurempi.

Aivoinfarktipotilaat ovat huomattavan suuressa vaarassa sairastua laskimoveritulppiin infarktia seuraavien kuukausien aikana. Tämän jälkeen riskit kuitenkin nopeasti pienenevät, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimukseen osallistui 30 000 norjalaista, joita seurattiin keskimäärin kuudentoista vuoden ajan. Seurannan aikana 1 400 heistä sairastui aivoinfarktiin ja runsaat 700 laskimo- tai keuhkoveritulppaan.

Kun tutkijat vertasivat aivoinfarktiin sairastuneita muihin osallistujiin, infarktipotilaiden riski sairastua laskimoveritulppaan oli lähes kaksikymmentä kertaa suurempi. Tämä havaittiin kuitenkin vain aivoinfarktia seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Kaksikymmenkertainen riski tarkoittaa käytännössä sitä, että tuhannesta potilaasta 48 useampi sairastuu aivoinfarktin takia laskimoveritulppaan ja 32 useampi keuhkoveritulppaan aivoinfarktia seuraavan kuukauden aikana.

Tutkijat uskovat aivoinfarktiin liittyvän veritulppariskin johtuvan juuri aivoinfarktista ja siihen läheisesti liittyvistä seikoista eikä esimerkiksi yhteisistä riskitekijöistä. Muun muassa pitkä vuodelepo aivoinfarktin jälkeen voi edistää veritulppien muodostumista.

Tulokset julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Lähde:
Ischemic Stroke and Risk of Venous Thromboembolism in the General Population: The Tromsø Study. Journal of the American Heart Association 2016;DOI:10.1161/JAHA.116.004311.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Fotolia