Aivojen ultraäänileikkaus hillitsee vapinaa

Vaikeaoireista vapinaa voi lievittää lääkkeiden lisäksi aivoleikkauksella, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sama onnistuu nykyään myös ultraäänellä.

Vaikeaoireista vapinaa voi lievittää lääkkeiden lisäksi aivoleikkauksella, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan sama onnistuu nykyään myös ultraäänellä.

Vapinaa hoidetaan yleensä lääkkeillä, mutta kaikilla lääkkeet eivät tehoa. Tällöin yksi mahdollisuus on leikkaus, jossa aivojen talamuksesta tuhotaan vapinaoireista vastaava alue. Nyt julkaistussa tutkimuksessa tämä saatiin aikaan ultraäänellä ilman potilaan pään avaamista.

Tutkimukseen osallistui 76 vapinapotilasta, joista osa satunnaistettiin varsinaiseen talatomiaan ja osa lumeoperaatioon. Kun potilaiden oireita tarkasteltiin vuoden mittaisen seurannan päätteeksi, ultraääniryhmäläisten käsien vapina oli vähentynyt huomattavasti enemmän kuin lumeryhmäläisten. Ultraääniryhmäläiset kokivat myös elämänlaatunsa ja toimintakykynsä parantuneen enemmän.

Ultraäänitoimenpide oli turvallinen, mutta silti melkein 40 prosentille potilaista tuli jonkinasteisia kävely- tai tuntoaistiongelmia. Vuoden kuluttua hoidosta oireita oli vielä 9 ja 14 prosentilla potilaista.

Tulokset pitää varmistaa uusissa ja suuremmissa tutkimuksissa, mutta ne viittaavat ultraäänioperaation olevan käyttökelpoinen vaihtoehto muille vapinan hoidossa käytettäville talatomiamenetelmille. Lääkkeet ovat kuitenkin edelleen ensimmäinen ja ensisijainen hoito vapinaan.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä.

Lähde:
A Randomized Trial of Focused Ultrasound Thalamotomy for Essential Tremor. New England Journal of Medicine 2016;375:730–739.

Uutispalvelu Duodecim

Kuva: Panthermedia

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:
Essentiaalinen vapina on luultua monioireisempi

Lue lisää jutun aiheesta