Älä liuota alumiinia ruokaan

Älä liuota alumiinia ruokaan Kuva 1 / 1

Marjasadon aikaan säilötään mehuja ja valmistetaan hilloja. Sitä ei kuitenkaan pitäisi tehdä astioissa, jotka on valmistettu alumiinista.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee, ettei alumiinikattiloita ja -mehustimia kuten vanhoja ”mehumaijoja” käytetä happamien ruokien, esimerkiksi marjapohjaisten jälkiruokien ja -kiisselien sekä marjapohjaisten puurojen valmistamiseen tai hillon keittämiseen.

Hapan neste liuottaa kattilasta alumiinia ruokaan sekä kylmissä että kuumissa olosuhteissa. Turvallinen astia happamien ruokien valmistukseen on tehty ruostumattomasta teräksestä.

Alumiinifoliosta voi irrota ruokaan alumiinia, jos foliota käytetään metalliastiassa olevan ruoan suojaamiseen. Tällöin folion ja astian välille syntyy sähköpari, jonka seurauksena alumiini liukenee korroosion takia ruoan pintaan ja folioon tulee reikiä, Evira tiedottaa.

Sen sijaan esimerkiksi eväsleipien kääriminen folioon tai keraamisen astian suojaaminen foliolla ei synnytä sähköparia.

Alumiinisia astioita tai foliota ei suositella kosketukseen happamien tai suolaisten elintarvikkeiden kanssa. Alumiinifoliopakkauksissa on hyvät käyttöohjeet, jotka on syytä lukea ennen folion käyttöä.

Lähde ja lisätietoja: Evira

Kuva: Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?