Allergia- ja astmaliitto: Kauneusalan ammattilaisten allergiatietämystä lisättävä

Ripsienpidennyksissä ja rakennekynsien kiinnityksessä käytetään akrylaatteja, jotka voivat aiheuttaa allergista astmaa, allergista nuhaa sekä kosketusallergiaa.

Allergia- ja astmaliitto on huolissaan allergiatietämyksen riittävyydestä kauneudenhoitoalalla. Liiton mukaan kouluttautuneet kosmetologit tuntevat melko hyvin edustamansa ihonhoitotuotteet, mutta ripsienpidennyksiä ja rakennekynsiä saa tehdä jo pikaisen kurssituksen jälkeen ilman perehtymistä tuotteiden riskeihin.

Ripsienpidennyksissä ja rakennekynsien kiinnityksessä käytetään akrylaatteja, jotka voivat aiheuttaa allergista astmaa, allergista nuhaa sekä kosketusallergiaa. Suomessa näitä sairauksia on todettu ammattitauteina kauneudenhoitoalalla. Tekijöiden lisäksi asiakkaat voivat saada akrylaateista pahimmillaan voimakkaan allergisen reaktion.

Liiton koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaan mukaan ripsienpidennys- ja rakennekynsituotteiden maahantuojat järjestävät kursseja, minkä jälkeen alalle aikovat voivat ryhtyä yrittäjiksi.

– Olemme huolissamme siitä, että pikaiset kurssit eivät syvenny allergianäkökulmaan asti.

Liiton mukaan perusteellinen, myös terveysnäkökulman kattava koulutus turvaa niin tekijän kuin asiakkaan. Alalla on runsaasti maahantuojia, joten tuotteet ja koulutukset vaihtelevat maahantuojakohtaisesti.

– Suojakäsineet, hengityssuojain sekä rakennekynsien tekovaiheessa höyryä poistava imuri ovat välttämättömiä. Ammattilaisen täytyy myös tietää, millaisia reaktioita asiakas voi saada sekä toimintatavat reaktion varalta, Vuorenmaa painottaa.

Allergia- ja astmaliitto pyrkii lisäämään ammattilaisten asiantuntemusta järjestämällä ensimmäistä kertaa kaksiosaisen kauneudenhoitoalan koulutuksen Helsingissä. Aiheina ovat mm. akrylaatit ihotautilääkärin ja keuhkolääkärin näkökulmasta, ripsienpidennykset silmien kannalta sekä käsi-ihottumat ja rakennekynnet.

Koulutukseen voi ilmoittautua tästä.

Lähde:
Allergia ja astmaliitto

Kuva:
Panthermedia