Altistaako uniapnea vakavalle koronainfektiolle?

Tutkimuksessa seurattiin koronan ensimmäisen aallon aikana sairaalahoitoon joutuneita Varsinais-Suomessa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ja Turun yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että uniapnea voi olla koronainfektion riskitekijä. Tutkimuksessa seurattiin rekisteritietoja kevään ensimmäisen korona-aallon potilailta, jotka joutuivat Varsinais-Suomessa koronainfektion vuoksi sairaalahoitoon.

Positiivisen koronatestituloksen saaneita oli 278, ja heistä 28 otettiin toukokuun alkuun mennessä hoidettavaksi TYKS:iin.

Rekisteritiedoista havaittiin, että uniapneaa löytyi potilaiden joukosta paljon. 29 prosentilla oli aiemmin tehty uniapneadiagnoosi. Luku on merkittävä, koska varsinaissuomalaisesta väestöstä uniapnean takia hoidossa on 3,1 prosenttia.

Uniapnean esiintyvyyttä aineistossa ei näyttäisi selittävän pelkästään ylipaino, jonka on havaittu myös olevan yksi koronainfektion riskitekijöistä.

– Tulos oli riittävän vahva siihen, että se herättää kysymyksen, onko uniapnea riskitekijä koronasairaudessa. Uniapnea voi olla potilaalle periaatteessa riski joutua koronan takia sairaalahoitoon. Se ennakoi enemmän vaikeaa sairautta, sanoo artikkelin ensimmäinen kirjoittaja, LT, keuhkosairauksiin erikoistuva lääkäri Thijs Feuth tiedotteessa.

Tutkimus on julkaistu Sleep Medicine and Disorders International Journal –julkaisussa.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.