Anafylaksia vaatii nopeita toimia – ensiavun antaminen on jokaisen kansalaisvelvollisuus

Anafylaksian tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä se oireilee yksilöllisesti. Tyypillisiä ensioireita ovat korvantaustojen, päänahan ja kämmenien kutina.

Anafylaksia on vakava allerginen reaktio, joka voi johtaa kuolemaan. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että nopea ja oikea ensiapu on välttämätöntä ja auttaminen on jokaisen kansalaisvelvollisuus.

Anafylaksian ensiapuna käytetään adrenaliini-injektoria. Tämän takia vakavasti allergisten tulisi pitää injektoria aina mukanaan. Sen käyttöön pitää myös perehtyä etukäteen ja läheisiä pitää opastaa oikeassa toiminnassa (linkki opastusvideoon tekstin lopussa).

Anafylaksian tunnistaminen voi olla hankalaa, sillä se oireilee yksilöllisesti. Tyypillisiä ensioireita ovat korvantaustojen, päänahan ja kämmenien kutina. Myös pahoinvointi, vatsaoireet ja nielun turpoaminen ovat yleisiä oireita.

Liiton allergianeuvoja Anne Vuorenmaan mukaan jopa terveydenhuollon henkilökunta erehtyy joskus pitämään oireita muuna kuin anafylaksiana.

– Anafylaksiaa on kuitenkin syytä epäillä heti oireiden alkaessa, jos henkilölle on määrätty adrenaliini-injektori tai hän kertoo olevansa vakavasti allerginen, hän sanoo ja muistuttaa, että turhaan annettu adrenaliini ei aiheuta vaaraa. Hoidotta jääminen voi sen sijaan olla kohtalokasta.

Jos adrenaliini-injektoria ei ole saatavilla, soitetaan hätäkeskukseen ja rauhoitellaan potilasta. Antihistamiinitabletit helpottavat hieman oloa, mutta eivät pysäytä anafylaksiaa.

Ravintolassa käynti voi pelottaa allergista

Allergia- ja astmaliitto huomauttaa, että ravintolalla on suuri vastuu allergista asiakasta palvellessaan. Ravintolassa käynti voi tuntua allergisesta jopa pelottavalta.

– Vakava ruoka-allergia koetaan usein esteeksi ravintolassa ruokailulle. Suomessa ravitsemusala on onneksi jo melko valveutunutta. Ravintoloissa tiedetään, että allergisen ruokarajoituksia on noudatettava tarkasti. Ruoanvalmistusvälineiden ja annoksen valmistamisen täytyy olla täydellisen puhdasta, koska pisarakin voi olla liikaa, Anne Vuorenmaa toteaa.

Aikuisilla tyypillisimpiä vakavan ruoka-allergian aiheuttajia ovat kala, äyriäiset ja pähkinä – lapsilla maito, kananmuna ja vehnä. Ruoka-allergian aiheuttama anafylaksia alkaa yleensä puolen tunnin sisällä altistumisesta. Mitä nopeammin oireet laajenevat, sitä vakavammasta reaktiosta on kyse.

Katso videolta, miten adrenaliini-injektoria käytetään.

Lähde:
Allergia- ja astmaliitto

Kuva:
Kuvakaappaus Pirkanmaan Allergia- ja astmayhdistyksen videosta.