Anafylaktinen reaktio on harvinainen mRNA-rokotteen jälkeen

Tiedossa on muutamia tapauksia miljoonaa koronarokoteannosta kohden.

Anafylaktinen reaktio on harvinainen haitta mRNA-koronarokotteen jälkeen, ilmenee JAMA-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Tapauksia on ilmennyt muutamia miljoonaa rokoteannosta kohden.

Amerikkalainen tutkimus selvitti anafylaktisten reaktioiden yleisyyttä Pfizerin ja BioNTechin sekä Modernan mRNA-rokotteiden antamisen jälkeen.

Anafylaktisia reaktioita ilmeni 4,7 tapausta miljoonaa Pfizerin ja BioNTechin rokoteannosta kohden ja 2,5 tapausta miljoonaa Modernan rokoteannosta kohden. Kummankaan rokotteen osalta ei ole tiedossa kuolemia anafylaksiaan liittyen.

Tiedot perustuvat ennen 18. tammikuuta Yhdysvalloissa annettuun 9 943 247 Pfizerin ja BioNTechin rokoteannokseen sekä 7 581 429 Modernan rokoteannokseen.

Yhteensä tapauksia oli tiedossa 66, joista 47 Pfizer BioNTech -rokotteen jälkeen ja 19 Modernan rokotteen jälkeen. Suurella osalla reaktion saaneista oli taustallaan allergioita, allergisia reaktioita tai aiempi anafylaktinen reaktio.

Valtaosalle reaktio tuli jo ensimmäisestä rokoteannoksesta ja usein hyvin nopeasti. Suurimmalla osalla oireet alkoivat ennen kuin pistoksesta oli kulunut 15 minuuttia.

Melkein kaikki anafylaktisen reaktion saaneista olivat naisia: Pfizerin ja BioNTechin rokotteen kohdalla naisia oli 94 prosenttia ja Modernan rokotteen kohdalla naisia olivat kaikki.

Kliinisesti anafylaksiatapaukset olivat samanlaisia kummankin rokotteen jälkeen. Liki kaikki potilaat saivat adrenaliinia osana ensiapua. 34 potilasta hoidettiin päivystyspoliklinikalla, 32 joutui sairaalahoitoon ja heistä 18 tehohoitoon.

Shimabukuro T ym. JAMA 12.2.2021.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.