Antibiooteilla vaikutuksia painonkehitykseen ja pituuskasvuun

Antibioottien käytössä kannattaisikin olla tarkka eikä niitä pitäisi määrätä tai syödä vain varmuuden vuoksi.

Toistuvat antibioottikuurit voivat mahdollisesti muuttaa suoliston mikrobikantoja ja siten edistää lasten lihomista, hiljattain julkaistu hiiritutkimus osoittaa. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös muissa tutkimuksissa.

Nature Communications -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan toistuvia antibioottikuureja saavat hiiret lihovat muita herkemmin ja niille kehittyy suuremmat luut kuin verrokkihiirille, jotka eivät saa antibiootteja. Antibiootit myös sekoittavat suoliston mikrobikantoja.

Hiirikokeiden tulokset eivät aina toistu tosielämässä ihmisillä, mutta samanlaisia havaintoja on tehty myös ihmistutkimuksissa. Muun muassa hiljattain julkaistu suomalaistutkimus osoitti yhteyden alle kaksivuotiaana syötyjen antibioottikuurien sekä lasten nopeamman pituuskasvun ja painonkehityksen väliltä.

Antibioottien vaikutukset painonkehitykseen ja pituuskasvuun selittyvät todennäköisesti suoliston mikrobikantojen muutoksilla, jotka voivat edistää energiansaantia. Nyt julkaistut tulokset viittaavat myös siihen, että antibiootit vähentävät suoliston mikrobien kykyä sopeutua ruokavalion muutoksiin.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena lapsuusiän antibioottikuurien mahdollisesta osuudesta lasten lihavuuden kehittymisessä. Antibioottien käytössä kannattaisikin olla tarkka eikä niitä pitäisi määrätä tai syödä vain varmuuden vuoksi. Esimerkiksi valtaosa lasten korvatulehduksista paranee ilman antibiootteja.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde: Nature Communications 2015;doi:10.1038/ncomms8486

Kuva: Panthermedia