Antibioottien käyttö väheni lapsilla

Trendi on samansuuntainen muutamassa Euroopan maassa.

Alle 18-vuotiaat suomalaiset käyttävät aiempaa vähemmän antibiootteja eli bakteerilääkkeitä. Nopeimmin käyttö on vähentynyt nuorimmilla lapsilla, selviää Itä-Suomen yliopiston ja Kelan yhteistutkimuksesta. Antibiootteja saavat edelleen eniten 0–2-vuotiaat ja seuraavaksi eniten 3–4-vuotiaat.

– Myös muutamissa muissa Euroopan maissa käyttö on vähentynyt samansuuntaisesti kuin Suomessa, sanoo tutkimuspäällikkö Leena Saastamoinen Kelan tiedotteessa.

Bakteerilääkkeistä maksettujen lääkekorvausten kokonaiskustannukset ovat niin ikään pienentyneet. Osasta oraaliliuoksia ei enää makseta sairausvakuutuskorvausta, vaikka niitä käytetään samaan tapaan kuin ennen.

Haitat tunnetaan aiempaa paremmin

Käytön vähenemistä voi selittää se, että ammattilaiset ja kansalaiset tietävät antibioottien haitoista aiempaa enemmän. Ohjeistuksia ja hoitosuosituksia on päivitetty.

Lisäksi infektioiden ehkäisy on kehittynyt, mikä on vähentänyt tarvetta. Pneumokokki- ja influenssarokotteet ovat vähentäneet lasten korvatulehduksia, ja 15–19-vuotiaiden klamydiatartuntojen määrä on pienentynyt.

Käyttöön on myös kiinnitetty aiempaa enemmän huomiota antibioottiresistenssin yleistymisen vuoksi.

Kirjoittaja
Heli Väyrynen
toimittaja

Kuva
Fotolia

Artikkeli on alun perin julkaistu Lääkärilehdessä 4.6.2019.