Astmaatikon kannattaa harrastaa liikuntaa

Tutkimus osoitti liikunnan vähentävän ns. bronkiaalista hyperaktiivisuutta, eli parantavan astmaatikkojen hengitysteiden toimintaa.

Liikuntaharrastuksen aloittaminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan hillitä astmaoireita, vaikka astma olisi jo valmiiksi hyvällä lääkehoidolla. Liikunnan olisikin hyvä kuulua mahdollisimman monien astmapotilaiden hoitoon.

Brasilialaistutkijoiden tulokset perustuvat kokeeseen, jossa kohtalaista tai pahaoireista astmaa sairastavat astmaatikot tekivät kolmen kuukauden ajan joko pelkkiä joogahengitysharjoituksia tai lisäksi juoksivat 35 minuuttia kahdesti viikossa juoksumatolla. Tutkimukseen osallistui 43 potilasta.

Tutkimus osoitti liikunnan vähentävän ns. bronkiaalista hyperaktiivisuutta, eli parantavan astmaatikkojen hengitysteiden toimintaa. Myös astmaan liittyvästä tulehduksesta kertovien merkki- ja vasta-aineiden pitoisuudet laskivat liikuntaryhmässä enemmän kuin verrokkiryhmässä.

Liikunnan ansiosta potilaiden fyysinen kunto parani tutkimuksen aikana, mikä näkyi myös elämänlaadun parantumisena. Hengitysteiden toiminnan parantuminen auttoi myös potilaita pärjäämään vähemmillä lääkkeillä, tutkijat kirjoittavat.

Brasilialaisten tutkimus on pieni ja sen tulokset pitää varmistaa suuremmissa tutkimuksissa. Tulokset ovat silti uskottavia ja viittaavat vahvasti liikunnan rooliin aikuisten astmapotilaiden hoidossa.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Thorax-lehdessä.

Lue myös:
Astma ja työelämä sovitettava yhteen
 "Astman hoito kehittyy jatkuvasti"

 Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Thorax 2015;DOI:10.1136/thoraxjnl-2014-206070

Kuva:
Panthermedia 

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.