Biopankki mahdollistaa yksilöllisemmän hoidon

Suomessa rekisteröityjä biopankkeja ovat THL Biopankki, Auria Biopankki ja FHRB-Biopankki. THL:n mukaan näiden lisäksi suunnitteilla on kuusi biopankkia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan biopankkien läheinen yhteistyö terveydenhuollon kanssa luo tulevaisuudessa yhä paremmat edellytykset potilaiden yksilölliselle hoidolle, eli potilaan oman geeniperimän huomioimiselle esimerkiksi lääkehoidoissa.

Laitoksen biopankin johtaja Anu Jalanko uskookin, että lähitulevaisuudessa biopankkien antama tieto auttaa ehkäisemään yhä tehokkaammin kansantauteja ja parantaa diagnostiikkaa.

THL:n mukaan suomalaisia näytekokoelmia on jo tähän mennessä hyödynnetty tehokkaasti laajoissa geneettisissä tutkimuksissa. Tutkimustulokset ovat mahdollistaneet esimerkiksi useiden geenitestien kehittämisen sairauksien ja terveysriskien mittaukseen.

Lue lisää: Halpaa lystiä

Syksyllä 2013 voimaan astunut Suomen biopankkilaki mahdollistaa terveydenhuollon toimintayksiköiden, yliopistojen ja tutkimuslaitosten kaikkien näytekokoelmien entistäkin laajemman käytön tutkimuksessa ja tuotekehityksessä.

Suomessa rekisteröityjä biopankkeja ovat THL Biopankki, Auria Biopankki ja FHRB-Biopankki. THL:n mukaan näiden lisäksi suunnitteilla on kuusi biopankkia.

Biopankeista on kiinnostuttu myös muualla. Kansainvälinen syöpäjärjestö ja 16 EU-jäsenvaltiota ovat yhdistäneet voimansa ja perustaneet eurooppalaisen biopankkiverkoston BBMRI-ERIC:n, joka on yksi suurimmista terveyden alan infrastruktuureista Euroopassa.

Katso myös:
Biopankki.fi

Lähde:
THL

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Panthermedia