CPAP-hengityshoidosta apua sokeriaineenvaihduntaan

Tutkimuksen päätteeksi tehdyt mittaukset osoittivat, että CPAP-hoitoa saaneiden sokeri- ja insuliinitasapaino parantuivat enemmän kuin verrokkiryhmäläisten.

Uniapnean hoidossa käytettävä yöllinen CPAP-yläpainehengityshoito voi samalla parantaa myös potilaiden sokeriaineenvaihduntaa. Tämä havaitaan uniapneapotilailla, joiden sokeriarvot ovat hieman koholla, mutta eivät vielä täytä varsinaisen diabeteksen kriteereitä.

Tiedot perustuvat tuoreeseen yhdysvaltalaistutkimukseen, jossa 39 uniapneapotilasta satunnaistettiin kahdeksi viikoksi joko yölliseen CPAP-hoitoon tai lumehoitoon.

Tutkimuksen päätteeksi tehdyt mittaukset osoittivat, että CPAP-hoitoa saaneiden sokeri- ja insuliinitasapaino parantuivat enemmän kuin verrokkiryhmäläisten. Lisäksi heidän verenpaineensa laski. Potilaat viettivät tutkimuksen ajan normaalia elämää, mutta nukkuivat yöt unilaboratoriossa.

Diabetes ja metabolinen oireyhtymä ovat yleisiä uniapneaa sairastavilla, joten yhdysvaltalaisten tulokset koskevat hyvin monia potilaita. Uniapneaa sairastaa noin neljä prosenttia suomalaisista miehistä ja kaksi prosenttia naisista.

CPAP-hoidossa potilas pitää öisin naamaria, johon ohjataan kevyesti paineistettua ilmaa. Tämä pitää ahtautuvat ylähengitystiet auki ja estää uniapneaan kuuluvat hengityskatkokset.

Lue myös:
Uniapnean hoitaminen voi estää eteisvärinän uusiutumista

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine 2015;DOI:10.1164/rccm.201408-1564OC

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.