CRP - mitä se kertoo?

CRP-testi kertoo, poteeko potilas akuuttia tulehdusta ja kuinka vakava se on. CRP-arvon avulla selviää myös, auttaako annettu lääkitys.

CRP on tuttu termi, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?
Adobe/AOP
CRP on tuttu termi, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?

CRP (C-reaktiivinen proteiini) on maksasolujen tuottama valkuaisaine, jonka määrä suurenee tulehdusten ja kudosvaurioiden yhteydessä.

CRP sopii hyvin akuuttien tulehdusten selvittämiseen, sillä sen määrä kasvaa jo 6-12 tunnin sisällä bakteeri- ja muista tulehduksista.

CRP:n avulla tulehdusepäily voidaan vahvistaa ja arvo kertoo myös taudin vaikeusasteesta.

CRP nousee herkästi bakteerien aiheuttamissa infektioissa, mutta virusten aiheuttamissa tulehduksissa vain vähän.

CRP sopii myös hoitovasteen mittaamiseen eli sen avulla voidaan selvittää, saako potilas oikeaa hoitoa ja auttaako lääkitys.

Lääkäri määrää yleensä CRP-testin, kun hän epäilee tulehdussairautta.

Tulehdussairauteen viittaa se, jos ensiapuun tai vastaanotolle tulee potilas, joka on kuumeinen, hänellä on horkkaa, kipuja tai jopa alentunut tajunantaso.

Riippuen siitä, missä tulehdusta epäillään olevan, hänellä voi olla muun muassa vatsaoireita, yskää, ihottumaa tai rintakipua.

Yleisimpiä tulehduksia, jolloin lääkäri määrää CRP-testin ovat keuhkokuume, haimatulehdus, kohtutulehdus ja ruusu.

CRP tutkitaan verikokeella. Päivystystilanteessa se voidaan ottaa sormenpäästä CRP-pikatestillä.

Mitä suurentunut CRP kertoo?

CRP nousee herkästi bakteerien aiheuttamissa infektioissa, mutta virusten aiheuttamissa tulehduksissa vain vähän. Tämän vuoksi CRP-lukeman avulla voidaan päätellä, onko potilaalla virustauti vai bakteeri-infektio.

Bakteeriperäisissä infektioissa CRP-lukemaa seurataan, jotta nähdään tehoaako antiobiootti tulehdukseen. Jos se tehoaa, bakteeriperäisen tulehduksen diagnoosi vahvistuu.

CRP nousee myös kudosvaurioiden yhteydessä, esimerkiksi sydäninfarktin kohdalla ja leikkausten jälkeisissä komplikaatioissa.

CRP-arvolla voidaan myös arvioida sepelvaltimotaudin riskiä.

CRP-lukema on hyödyllinen myös kroonisissa tulehduksissa, kuten selkärankareumassa, nivelreumassa ja sen avulla voidaan arvioida taudin aktiivisutta.

Esimerkiksi kohtutulehdus nostaa CRP-arvoa.
Adobe/AOP
Esimerkiksi kohtutulehdus nostaa CRP-arvoa.

Milloin kohonnut CRP vaatii sairaalahoitoa?

Terveen ihmisen CRP-arvo on alle 10 mg/l. Kotona hoidettavissa tulehduksissa tulehdusarvo on noin satasen paikkeilla tai sen paikkeilla.

Verenmyrkytyksen kaltaisissa vakavissa tulehdustiloissa lukema saattaa olla useita satoja. Tällöin potilas on yleensä jo sairaalahoidossa.

Vakavassa verenmyrkytyksessä CRP voi nousta jopa 500 mg/l.

Mikä on herkkä CRP?

CRP-arvolla voidaan myös arvioida sepelvaltimotaudin riskiä. Nykyään puhutaan myös usein matala-asteisen tulehduksen mittaamisesta.

Matala-asteista tulehdusta tutkitaan herkällä CRP-arvolla ja sen viitearvot ovat erilaiset kuin akuuttia tulehdusta mittaavan CRP:n.

Herkän CRP:n viitearvo tulisi olla alle 3 mg/l.

Herkkä CRP heijastaa sepelvaltimotaudin riskiä samalla tavalla kuin tupakointi, korkea kolesteroli, diabetes ja korkea verenpaine.