D-vitamiinin annossuosituksesta kiistaa

Professori Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta epäilee kanadalaisten tuloksia ja aikoo selvittää laskelmia tilastotieteilijöiden kanssa.

D-vitamiinin annossuositus perustuu virheelliseen tilastoanalyysiin, väittävät kanadalaiset tilastotieteilijät Nutrients-lehdessä. Tutkijat olivat arvioineet uudelleen amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) laskelmat.

Institute of Medicinen suosituksen mukaan D-vitamiinin riittävä pitoisuus seerumissa on 50 nmol/l. IOM:n mukaan valtaosa väestöstä saavuttaa tämän suosituspitoisuuden, kun D-vitamiinin saanti on 15 mikrogrammaa päivässä.

Kanadalaiset tilastotieteilijät pitävät IOM:n laskelmaa virheellisenä analysoituaan uudelleen tutkimukset, joihin laskelma perustui. Heidän mukaansa 15 mikrogramman päivittäinen saanti nostaa väestön seerumin D-vitamiinipitoisuuden vain yli tason 26,8 nmol/l. He katsovat, että suositus olisi arvioitava uudelleen.

Professori Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta epäilee kanadalaisten tuloksia ja aikoo selvittää laskelmia tilastotieteilijöiden kanssa.

Hän ihmettelee, miksi tulokset julkaistiin juuri nyt ja vähemmän tunnetussa Nutrients-lehdessä suurten amerikkalaisten julkaisujen sijasta. Hän myös muistuttaa, etteivät suositukset perustu ainoastaan nyt kyseessä olevaan IOM:n laskelmaan.

Suomessa kanadalaistuloksista kertoi ensimmäisenä Duodecim Terveysportissa.

Kirjoittanut:
Suvi Sariola
toimittaja

Kuva:
Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.