Diagnosoimaton keliakia heikensi huippu-urheilijan tuloksia

Uimari Matti Mattsson uskoi oireiden syyksi rankan päivittäisen harjoittelun.

– Urheilutulokset alkoivat vähitellen parantua, kun terveys koheni, Matti Mattsson painottaa.
Jussi Partanen
– Urheilutulokset alkoivat vähitellen parantua, kun terveys koheni, Matti Mattsson painottaa.

”Keliakiadiagnoosin saaminen viimein vuonna 2019 tuntui sekä helpottavalta että hämmentävältä. Oireita oli ollut jo vuonna 2014, mutta luulin niiden syyksi kovan uintiharjoittelun. Treenasin monta vuotta aamulla 7.30–9.30, minkä jälkeen oli parin tunnin tauko. Palasin altaaseen kello 12 ja uin 13.30:een asti. Rytmi oli siis jäätävän tiukka.

Menin vuonna 2014 tähystykseen, mutta koepaloistakaan ei löydetty mitään. Minulta tutkittiin myös ruoka-aineallergiat eikä niitäkään ilmennyt. Turvotus, närästys ja polttelun tunne vatsassa kuitenkin jatkuivat edelleen. Ajattelin, että ne saattavat olla ruoansulatukseen liittyviä vaivoja.

Urheilutuloksiin terveysongelmat vaikuttivat kielteisesti. Voitin pronssimitalin MM-kisoissa vuonna 2013, minkä jälkeen alkoi alamäki. Vuonna 2014 en päässyt edes EM-finaaliin. Painoakin kertyi pahimmillaan 113 kiloa.

Uusi tutkimus varmisti diagnoosin

Muutaman kerran närästys ja polttelu vaivasivat yöllä todella paljon, kun olin päivällä syönyt vehnäpitoista ruokaa. Mietin, että näihin pulmiin on nyt pakko löytyä jokin syy. Valmentajakin kehotti menemään pikaisesti tutkimuksiin, koska jotakin oli selvästi vialla. Olen varmaan jääräpäinen suomalainen mies, joka ei valita turhista eikä välttämättä tee asioiden eteen mitä pitäisi.

"Keliakiadiagnoosin saaminen viimein vuonna 2019 tuntui sekä helpottavalta että hämmentävältä."

Menin lopulta uudestaan tähystykseen. Tulosten mukaan suolinukat olivat kunnossa, mutta keliakia kuitenkin varmistui koepaloissa.

Ennen keliakian toteamista sain diagnoosin alopeciasta. Se hävitti kaikki ihokarvat, jotka eivät ole kasvaneet uudestaan.

Oireet syytä kartoittaa tarkasti

Minulla oli omalääkäri, mutta suomalaisena miehenä en osannut valitella vatsaoireita sen enempää vastaanotolla käydessäni.

Mielestäni lääkärin pitäisi herkemmin kysyä potilaan oireista. Painoni nousi koko ajan kovasta harjoittelusta huolimatta. Minua myös vaivasi usein hankala närästys, jonka syynä uskoin pitkään olevan tiukan harjoittelun. Lääkärin kannattaisi muistaa keliakian mahdollisuus.

Sairastin usein talvisin flunssia, joihin olisin myös toivonut lääkärin puuttuvan enemmän. Mietin, miksi niitä oli kovin usein.

En tiedä, sainko vastaanotolla riittävästi tietoa keliakiasta. Netti on tietysti täynnä informaatiota, jota olisin varmaan voinut etsiä enemmänkin.

Uintitulokset paranivat

Kävin ravintoterapeutin kanssa läpi keliakiaan sopivaa ruokavaliota. Päätyön joutuu tietenkin tekemään itse, kun opettelee uusia ruokatottumuksia. Kun ravitsemus tuli kuntoon, painokin tippui parikymmentä kiloa. Ulkomaan kisamatkoilla gluteenittoman ruokavalion saaminen hotelleissa on osoittautunut hankalaksi.

Urheilutulokset alkoivat vähitellen parantua, kun terveys koheni. En pystynyt rikkomaan ennätyksiä vielä vuonna 2019. Tuloksia rupesi syntymään keväällä 2021.

Seuraavat etapit ovat tänä syksynä Cup-uinnit ja ensi heinäkuussa MM-kilpailut, joissa tulisi rikkoa ennätyksiä. Olympialiput pitäisi saada vuodeksi 2024.”

Ulla Toikkanen

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.

Faktat

Kenestä on kyse

Matti Mattsson, 28 vuotta, täyttää lokakuussa 29

Uimari

Asuu Porissa

Perheeseen kuuluvat vaimo, 5- ja 1,5-vuotiaat lapset sekä australianpaimenkoira

Harrastaa maastopyöräilyä, mökkeilyä ja luonnossa liikkumista lasten kanssa

Motto: Rento raivo