Ihokeliakia on yksi keliakian ilmenemismuodoista

Ihokeliakiaa esiintyy noin 10 prosentilla keliakiapotilaista.

Ihokeliakian syy on sama kuin keliakiassa: elimistön autoimmuunireaktio viljan gluteiinille.
Adobe
Ihokeliakian syy on sama kuin keliakiassa: elimistön autoimmuunireaktio viljan gluteiinille.

Ihokeliakia, jota kutsutaan myös nimellä dermatitis herpetiformis , on keliakian tavallisin suoliston ulkopuolinen ilmenemismuoto. Myös ihokeliakia liittyy viljatuotteiden sisältämän gluteenin aiheuttamaan autoimmuunireaktioon.

Keliakian esiintyvyys yleisesti suomalaisessa väestössä on suuri: diagnosoidun keliakian esiintyvyys on noin 0,7 prosenttia, mutta todellisen esiintyvyyden tiedetään olevan suurempi, jopa 2 prosenttia.

Ihokeliakiaa esiintyy noin 10 prosentilla keliakiapotilaista.

Ihokeliakiaan liittyy sama geneettinen alttius kuin keliakiaan eli HLA-DQ2- tai HLA-DQ8-perintötekijät. Ihokeliakia ja keliakia ilmenevät yleensä suvuittain ja tähän liittyy myös muiden autoimmuunisairauksien suurentunut riski.

Ihokeliakian oireet

Ihokeliakian pääoire on voimakkaasti kutiseva, pienirakkulainen ihottuma, joka esiintyy yleensä kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa. Joskus ihomuutoksia voi olla myös muualla vartalolla, kuten selässä ja hiuspohjassa.

Raapiminen rikkoo rakkulat, ja oirealueilla voi näkyä vain rupia ja raapimajälkiä.

Ihokeliakiaan liittyy myös keliakiankaltainen ohutsuolivaurio, joskin yleensä lievempi kuin keliakiassa.

Osalla sairastavilla ilmenee myös suolinukkakato eli villusatrofia.

Ihokeliakian voimakkaasti kutiseva ihottuma iskee esimerkiksi kyynärpäihin.
Adobe
Ihokeliakian voimakkaasti kutiseva ihottuma iskee esimerkiksi kyynärpäihin.

Milloin lääkäriin?

Jos epäilet ihokeliakiaa, ota yhteyttä lääkäriin, joka voi tehdä tarkemman arvion ja tarvittaessa ohjata sinut oikeanlaiseen hoitoon.

Ihokeliakian diagnoosi perustuu iholta otetussa koepalassa todettuihin tyypillisiin muutoksiin.

Keliakian vasta-aineiden pitoisuudet ovat ihokeliakiassa usein suurentuneet, mutta noin kolmanneksella ei ole vasta-aineita, joten negatiivinen testitulos ei sulje pois ihokeliakiaa.

Keliakiaan sekä ihokeliakiaan liittyy edelleen pitkä diagnoosiviive. Keskimääräisesti ihokeliakia diagnosoidaan keskimäärin kahdeksan kuukauden kuluttua ensimmäisten iho-oireiden alkamisesta, mutta jopa neljäsosalla potilaista diagnoosiviive on yli kaksi vuotta.

Ihokeliakian hoito

Ihokeliakian hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Tämä tarkoittaa, että ruokavaliosta poistetaan vehnä, ruis ja ohra sekä näitä tai muuten gluteenia sisältävät elintarvikkeet.

Kauraa voidaan käyttää, mutta on tärkeää tarkistaa, että valmisteissa on merkintä “gluteeniton”.

Ruokavaliohoidolla ehkäistään myös ihokeliakiaan liittyvien komplikaatioiden, kuten non-Hodgkin-lymfooman tai muiden syöpien kehittymistä.

Ohutsuolen vaurion paraneminen kestää muutamasta kuukaudesta 1–2 vuoteen, ja ihottuman paraneminen kestää kauemmin, jopa pari vuotta.

Voimakasoireisessa ihokeliakiassa ruokavaliohoitoon liitetään alkuvaiheessa dapsonilääkitys, joka rauhoittaa oireet nopeasti .

Ihokeliakiaa hoidetaan elinikäisellä gluteiinittomalla ruokavaliohoidolla.
Adobe
Ihokeliakiaa hoidetaan elinikäisellä gluteiinittomalla ruokavaliohoidolla.

Paraneeko ihokeliakian aiheuttama ihottuma?

Ihokeliakian aiheuttama kutiseva ihottuma vaatii aikaa parantuakseen. Vaikka ohutsuolen vaurio alkaa korjaantua, ihottuma voi pysyä aktiivisena pidempään. Joillakin potilailla ihottuma voi kestää jopa pari vuotta.

Tämä vaihtelee yksilöittäin, ja on tärkeää seurata lääkärin ohjeita ja kärsivällisesti odottaa paranemista.