Keliakia on vähentymässä Suomessa

Uusia keliakiatapauksia diagnosoidaan vuosittain yli kolme prosenttia edellistä vuotta vähemmän.

Keliakiaa diagnosoidaan vuosi vuodelta vähemmän Suomessa, tiedottaa HUS. Uusia keliakiatapauksia diagnosoidaan joka vuosi noin kolme prosenttia edellistä vuotta vähemmän. Eniten keliakiadiagnoosien määrä on vähentynyt yli 35-vuotiaiden naisten joukossa.

Keliakiaa sairastavien määrä lisääntyi jyrkästi 1990-luvulta lähtien, mutta viime vuosina lääkäreillä on ollut "näppituntuma" että tapausten määrä on vähentymässä.

HYKS Lasten ja nuorten tulosyksikön apulaisylilääkäri ja lasten gastroenterologian dosentti Kaija–Leena Kolhon mukaan todennäköisintä on, että ympäristössä on tapahtunut useita muutoksia, jotka ovat johtaneet keliakiatapausten määrän vähentymiseen.

Keliakiaa havaittiin enemmän Pohjois-Suomessa kuin Etelä-Suomessa, mikä voisi tukea teoriaa D-vitaminin puutoksen osuudesta keliakian syntyyn.

– On kuitenkin hyvä muistaa, ettei diagnoosiin päästä heti taudin kehityksen alkuvaiheessa, joten muutokset ympäristössä ovat saattaneet tapahtua vuosia aiemmin, Kolho sanoo.

Helsingin Meilahden kampuksella tuotetussa tutkimuksessa käytettiin Kelan ruokavaliokorvausrekisterin tietoja vuosilta 2005–2014. Yhteistyössä oli mukana Kelan lisäksi myös tutkijoita Helsingin yliopistosta ja Turun yliopistosta.

Lue tutkimus kokonaisuudessaan täältä.

kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

kuva: Fotolia

Julkaistu Lääkärilehden verkossa.