Ehkä jopa puolet sydänkohtauksista on oireettomia

Hiljaiset sydänkohtaukset ovat yhtä vaarallisia kuin perinteisesti oireilevat, vaikka potilaat eivät niitä välttämättä edes huomaa.

Oireettomat eli niin sanotut hiljaiset sydänkohtaukset saattavat olla luultua yleisempiä, tuore tutkimus osoittaa. Hiljaiset sydänkohtaukset ovat kuitenkin yhtä vaarallisia kuin perinteisesti oireilevat, vaikka potilaat eivät niitä välttämättä edes huomaa.

Circulation-lehden julkaisemassa tutkimuksessa 9 500 keski-ikäistä miestä ja naista seurattiin kahden vuosikymmenen ajan. Seurannan ensimmäisten yhdeksän vuoden aikana 320 potilasta sairasti oireettoman sydänkohtauksen ja 390 perinteisesti oireilevan.

Hiljaiset sydänkohtaukset muodostivat noin puolet kaikista sydänkohtauksista ja niihin sairastuneet myös menehtyivät seurannan aikana tavallista todennäköisemmin. Sama koski normaalisti oireilevan sydänkohtauksen sairastaneita.

Tulokset pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat siihen, että merkittävä osa ihmisistä voi sairastaa oireettomia tai vähäoireisia sydänkohtauksia. Sydänkohtauksen riskitekijät ovat samoja riippumatta oireiden voimakkuudesta, joten niitä kaikkia voi ehkäistä samoilla keinoilla. Terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta, savuttomuus ja kohtuus alkoholin käytössä estäisivät suuren osan sairastumisista.

Yleensä sydänkohtaus eli sydäninfarkti aiheuttaa kovan, laajalti rintalastan takana tuntuvan kivun. Kipua kuvataan usein puristavaksi tai vannemaiseksi, ja se voi säteillä olkavarsiin, leukaan ja jopa selkään. Kipu on kovaa, se jatkuu samanlaisena ja usein se myös nostattaa kylmän hien pintaan.

Uutispalvelu Duodecim

(Circulation 2016)
circ.ahajournals.org/

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia