Influenssarokotus hyödyllinen heti sydäninfarktin jälkeen

Rokotus vähentää sydäntapahtumia.

Adobe/AOP

Influenssarokotus vähentää sydäntapahtumia pienten satunnaistettujen ja laajempien havainnoivien tutkimusten perusteella. Jo sydäninfarktipotilaan sairaalahoidon aikana annettuna se näyttää olevan hyödyllinen ja turvallinen.

COVID-19-pandemian keskeyttämässä IAMI-tutkimuksessa satunnaistettiin 2 571 sydäninfarktipotilasta saamaan joko influenssa- tai lumerokote kolmen vuorokauden kuluessa pallolaajennuksesta.

Yhdistelmätulostapahtumana arvioitu kuoleman, sydäninfarktin tai stenttitromboosin ilmaantuminen väheni vuoden seurannassa aktiivirokoteryhmässä merkittävästi. Kokonaiskuolleisuuskin oli rokotteen saaneilla pienempi, ja tämä johtui sydänkuolemien vähenemisestä.

Influenssarokotusta suositellaan sydänpotilaille, mutta se on edelleen alikäytetty preventiomenetelmä. Rokotuksen tulehdusreaktiota vähentävän vaikutuksen on ajateltu stabiloivan sepelvaltimoplakkeja influenssan ehkäisyn ohella.

Fröbert O, Götberg M, Erlinge D ym. Influenza vaccination after myocardial infarction: A randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter trial. Circulation 2021;144:1476–84.

Juhani Airaksinen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.