Ema aikoo arvioida harvinaisen tulehdusoireyhtymän yhteyttä koronarokotukseen

MIS-tulehdusoireyhtymää on havaittu erityisesti lapsilla ja nuorilla aikuisilla koronavirusinfektion sairastamisen jälkeen.

Ema aikoo arvioida harvinaisen tulehdusoireyhtymän yhteyttä koronarokotukseen Kuva 1 / 1 Kuva: Panthermedia

Euroopan lääkevirasto (Ema) tulee arvioimaan yhdessä kansallisten lääkeviranomaisten kanssa, voiko harvinainen tulehdusoireyhtymä (MIS multisystem inflammatory syndrome) olla seurausta koronarokotuksesta. Euroopan lääkevirasto ja Fimea tiedottavat arvioinnin edistymisestä.

MIS-tulehdusoireyhtymää on havaittu erityisesti lapsilla ja nuorilla aikuisilla koronavirusinfektion sairastamisen jälkeen. MIS kehittyy alle 1 prosentilla koronavirusinfektion sairastaneista lapsista, yleensä 3–5 viikon kuluttua infektion jälkeen. Koronavirusinfektion jälkeen myös suomalaisia lapsia on ollut sairaalahoidossa MIS:n vuoksi.

Tanskassa on ilmoitettu 17-vuotiaan nuoren sairastuneen MIS-oireyhtymään koronarokotteen saamisen jälkeen. Hän oli sairaalahoidossa ja on toipunut.

MIS-oireyhtymän kliinisenä ilmentymänä ovat pitkäkestoinen korkea kuume, ripuli, oksentelu, vatsakipu, päänsärky, väsymys, rintakipu ja hengitysvaikeudet.

Koronarokotteen jälkeen Suomessa on raportoitu alle 18-vuotiailla kuumetta, päänsärkyä, suurentuneita imusolmukkeita sekä erilaisia ihoreaktioita. MIS eroaa tavanomaisista koronarokotusten haittavaikutuksista siten, että potilaat ovat hyvin sairaita ja tarvitsevat aina sairaalahoitoa.

Suomessa MIS-oireyhtymää ei ole ilmoitettu alle 18-vuotiailla lapsilla tai nuorilla.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.

Oletko jo lukenut nämä?