Ema aikoo arvioida harvinaisen tulehdusoireyhtymän yhteyttä koronarokotukseen

MIS-tulehdusoireyhtymää on havaittu erityisesti lapsilla ja nuorilla aikuisilla koronavirusinfektion sairastamisen jälkeen.

Euroopan lääkevirasto (Ema) tulee arvioimaan yhdessä kansallisten lääkeviranomaisten kanssa, voiko harvinainen tulehdusoireyhtymä (MIS multisystem inflammatory syndrome) olla seurausta koronarokotuksesta. Euroopan lääkevirasto ja Fimea tiedottavat arvioinnin edistymisestä.

MIS-tulehdusoireyhtymää on havaittu erityisesti lapsilla ja nuorilla aikuisilla koronavirusinfektion sairastamisen jälkeen. MIS kehittyy alle 1 prosentilla koronavirusinfektion sairastaneista lapsista, yleensä 3–5 viikon kuluttua infektion jälkeen. Koronavirusinfektion jälkeen myös suomalaisia lapsia on ollut sairaalahoidossa MIS:n vuoksi.

Tanskassa on ilmoitettu 17-vuotiaan nuoren sairastuneen MIS-oireyhtymään koronarokotteen saamisen jälkeen. Hän oli sairaalahoidossa ja on toipunut.

MIS-oireyhtymän kliinisenä ilmentymänä ovat pitkäkestoinen korkea kuume, ripuli, oksentelu, vatsakipu, päänsärky, väsymys, rintakipu ja hengitysvaikeudet.

Koronarokotteen jälkeen Suomessa on raportoitu alle 18-vuotiailla kuumetta, päänsärkyä, suurentuneita imusolmukkeita sekä erilaisia ihoreaktioita. MIS eroaa tavanomaisista koronarokotusten haittavaikutuksista siten, että potilaat ovat hyvin sairaita ja tarvitsevat aina sairaalahoitoa.

Suomessa MIS-oireyhtymää ei ole ilmoitettu alle 18-vuotiailla lapsilla tai nuorilla.

Ulla Toikkanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.